Süt Sektöründe Çin'e İhracat Hareketliliği

Çin'e süt ile süt ürünleri ihracatının önünün açılması, sektörü sevindirdi.

22.05.2020-15:42 - (Son Güncelleme: 22.05.2020-15:41) Süt Sektöründe Çin'e İhracat Hareketliliği
Çin'e süt ile süt ürünleri ihracatının önünün açılması, sektörü sevindirdi.Ticaret ile Tarım ve Orman bakanlıklarının çalışmasıyla Çin'e yapılacak süt ile sütün ürünleri dış satımının önündeki engeller kaldırılırken, ihracat yapacak şirket listeleri de açıklandı.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, konuyla alakalı değerlendirmesinde, salgın sebebiyle piyasaların problem içinde olduğu bu dönemde oluşan gelişmeden oldukça memnun olduklarını ve bunun sektör için mühim bir müjde olduğunun altını çizdi.

Çin'e yapılan süt ihracatının 2015 senesinden beri devam eden bir süreç olduğuna işaret eden Tezel, 2018 yılında de Çin'den gelen teknik kurulların firmalarda incelemeler yaptığını anımsattı. Tezel, bu süreçte şirketlerin kalite yetkinliklerinin belgelendirilmesi, veteriner sağlık sertifikaları benzeri işlemlerin yapıldığını belirterek "Çin çok büyük bir pazar. Umarım iyi şekilde değerlendiririz. Bu gelişme, çiftçimiz ve hayvancılık sektörümüz için de önem taşıyor. Biz sektör olarak zaten sütün yerde kalmaması için gayret gösteriyorduk. İhracat da üretimin garanti altına alınmasını sağlayacak." diye konuştu.

Tezel, dış satış için 2 ülke gümrük işlemleri, müşterilerle müzakereler, pazarlık, ihracat bağlantısı oluşturulması ve sözleşme süreci benzeri süreçlerin tamamlanması gerektiğini belirterek, "Tahmin ediyorum ki haziran sonu itibariyle operasyon, yani Çin'e mal sevki başlar. Bu adımın ilk meyvelerini haziran sonuna doğru alırız." şeklinde konuştu.

Şu anda 88 ülkeye satış gerçekleştirildiğini belirten Tezel, sektörün senelik ortalama 350 milyon dolar olan dış sayışını artırma çabasında olduklarını belirtti.

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı ise Çin gibi büyük bir ülkeye yapılan satışın önünün açılmasının ehemmiyetine dikkat çekerek, "Sayın Cumhurbaşkanımız 2015 yılından beri bu konuda bize destek veriyordu. Çin çok büyük bir pazar olduğu ve nüfusu fazla olduğu için yüzde 5'inin dahi bize gelmesi ülkemiz için çok faydalı olur. Yüzde 5'lik payla dahi süt ihracatımızı önemli noktaya getiririz." şeklinde konuştu.

Çallı, dış satımda katma değerli ürünler olan peynir türlerinin öne çıkmasını umduklarını bildirerek, "Dondurma ve mama gibi ürünler de ihraç edilebilir. Süt tozu ve peynir altı suyu tozu ise daha çok ara mamul. İhracat soğutmalı konteynerlerde ve deniz yoluyla gerçekleşir. Yıl sonuna kadar minimum 50 milyon dolarlık ihracat bağlantısı yapılmasını bekliyoruz. İleride bu rakam daha da katlanır." ifadesini kullandı.

"En büyük beklentimiz Çin pazarıydı." diye konuşan Çallı, "Rusya pazarı da şu anda açık. Çin'e ihracat yapacak firma sayısı daha da artabilir. İstekli firmalar kendilerini onaylatabilir." dedi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal