SPK'dan Serbest Fonlarla İlgili Kararlar

Serbest (döviz) kaynaklarının portföylerine Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yerli ihraççılar aracılığıyla döviz türünden yurt dışına satılan borçlanma araçları ve kira sertifikaları yalnızca ilk ihraç etabında satın alınarak dahil edilebilecek.

03.06.2020-12:55 - (Son Güncelleme: 03.06.2020-12:23) SPK'dan Serbest Fonlarla İlgili Kararlar

Serbest (döviz) kaynaklarının portföylerine Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yerli ihraççılar aracılığıyla döviz türünden yurt dışına satılan borçlanma araçları ve kira sertifikaları yalnızca ilk ihraç etabında satın alınarak dahil edilebilecek.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), serbest (döviz) fonların ihracıyla bu fonlar kapsamında döviz türünden hisse alım satımı başvurularının yeni bir karar tarihine dek değerlendirme yapılmaksızın işlemden kaldırıldığını belirtildi.

SPK'nın resmi internet sayfasında yer alan haftalık bültende, kurulun duyuru ile ilke kararları yer aldı.

Duyuruda, şu ifadeler kullanıldı:

"Kurul Karar Organı'nın kararıyla fon toplam değerinin en az yüzde 80'i Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından döviz cinsinden ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikaları ile yerli ihraççıların döviz cinsinden para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan serbest (döviz) fonların ihracı ile bu fonlara dönüşüm ve pay grubu oluşturmak suretiyle döviz cinsinden pay alım satımının yapılmasına yönelik kurulumuza yapılacak başvuruların Kurul Karar Organı tarafından konuya ilişkin alınacak yeni bir karar tarihine kadar değerlendirmeye alınmaksızın işlemden kaldırılmasına karar verilmiştir."

Bültendeki ilke kararında da Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber'e "serbest (döviz) fonlara ilişkin özel esaslar" kararının dahil edilmesine karar alındığı belirtildi.

Karara göre, serbest (döviz) kaynakların portföylerine Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yerli dış satımcılar aracılığyla döviz türünden yurt dışına satılan borçlanma araçları ve kira sertifikaları yalnızca ilk ihraçta satın alınarak eklenebilecek.

Bu araçlar yurt dışındaki ikincil piyasalardaki alım işlemleri ile fon portföylerine eklenmeyecek. Serbest (döviz) kaynakların portföylerine eklenen Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yerli ihraççılar aracılığıyla döviz türünden yurt dışına satılan borçlanma araçları ve kira sertifikalarının toplamı fon toplam değerinin % 30'unu geçmeyecek.

Konu olan kaynaklar tarafından bu varlıklardan yeni alım yapılmamak koşuluyla 30 Nisan 2023 tarihine kadar anılan portföy kısıtlamasına uyum sağlanması gerekecek.

Serbest (döviz) kaynakların portföylerine eklenen Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığıyla döviz türünden yurt içinde ihraç edilen borçlanma araçları ile kira sertifikaları için maksimum yatırım sınırı olmayacak. Diğer taraftan konu olan kaynakların portföylerine fon toplam ederinin en çok % 3'ü oranında yabancı varlık ve işlemler eklenebilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal