Sosyal Medya Üzerinden Kazanç Sağlayanlara Vergi Uyarısı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, İnternet siteleri ve sosyal medya üzerinden ticaret yapanların vergi mükellefi olması gerektiğini söyledi

11.04.2018-13:32 - (Son Güncelleme: 11.04.2018-13:29) Sosyal Medya Üzerinden Kazanç Sağlayanlara Vergi Uyarısı

internet web sayfaları ve sosyal medya kanalıyla para kazananların vergi yükümlülüğü olması gerektiğini vurgulayan Maliye Bakanı Ağbal, "Para kazanan nereden kazanırsa kazansın vergisini ödeyecek" dedi


Maliye Bakanı Naci Ağbal, internet üzerinden ticaret yapan ve sosyal medya kanalıyla gelir elde edenler ile ilgili açıklamlarda bulundu.

Vergi kanunlarında, web sayfaları üzerinden elde edilen kazançlarla ilgili bir kesinti bulunmadığını belirten Ağbal, İster real isterse sanal ortamda ticaret yapın, şu anki kanunlarımıza göre vergi vermek yükümlülüğündesiniz. Vatandaş internette ve ya kişisel sayfasına reklam alsın ve ya video çekerek twitler atıp oradan kar elde etsin, bunlar eğer süreklilik arz ediyorsa ortada bir kazanç var demektir ve verginin ödenmesi ile yükümlülüğü var demektir. Vergi kanunlarımızda hiçbir boşluk yok, bunun adına 'internet fenomeni' deyin, ne derseniz deyin, 'Bir şeyler yapıyorum da arada para kazanıyorum' diyorsa her kişi nereden kazanırsa kazansın vergisini ödeyecek" ifadelerini kullandı.

"KİM OLURSAN OL VERGİ VERMEKLE YÜKÜMLÜSÜN"
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Gelir İdaresi Başkanlığı, web ticaret platformları başta olmak üzere tüm internet sayfalarının tarandığına söyleyerek, Yeni kurulacak Risk Analiz Merkezi'nde de internetten sağlanan ticaretin ve dijital hizmetlerin denetlenmesi için özel bir birim kurulacağını belirtti. Kim olursa olsun, kar elde edilen faaliyetleri bu ortamda yürüten kişilerin hepsi ya kendi gelip vergi dairesine başvurup yükümlü olacak ya da bu kişileri biz tespit edeceğiz. Youtube gibi video paylaşım sitelerinden gelir elde edenlerin de bu kapsamda olduğunu söyleyen Ağbal, "Vergi kanunlarına göre vergi yükümlüsü olmanın yaşı yok. Yani hangi yaşta olursa olsun, 18 yaşın altındaysa kanuni temsilcisi onun ismi ile beyanname verecek. Nereden kazanırsan kazan, ister internetten video yayınlayarak ister yine sanal ortamda mal veya hizmet satarak kazan, hepsinde vergi var" şeklinde konuştu.

"GELİP VERGİ ÖDEMEK İSTEDİLER"
Bu konudaki faliyetlerinin ülke içiyle sınırlı olmadığının vurgulayan Ağbal, yurt dışından bu çalışmaları gösteren elektronik web ticaret platformlarının da kapsamda bulunduğunu ifade etti. Ağbal, ülkemizden para kazanan elektronik web ticaret platformlarının da vergi verme yükümlüğünün olduğunu söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:
"Kredi kartıyla şahsa ödemeyi yapıyor, para ülke dışındaki bir banka hesabına gönderiliyor. O firma da Türkiye'de devamlı internet web üzerinden para kazanıyor. Bu firmaların hepsine vergi incelemelerini başlattık. Bunları resen vergi yükümlüsü yaptık ve elde ettikleri bu kazancın vergisini talep ediyoruz. Ticaretin yürütüldüğü ortama bakılmakdan bütün kazançlar üzerinden verginin tam ve doğru alınması konusunda kararlıyız. Özellikle e-ticaret platforumda şu anda devam ettirdiğimiz çalışmalar mevcut. Biz bu çalışmalara başlayınca gördük ki yurt dışındaki büyük şirketler de dahil olup vergi ödemek istedi. Hükümet olarak kararlılığımızı gördüler. Vergisini ödemeyene de devlet olarak gerekeni yapıyoruz."

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal