Sitelerde Kullanılmayan Sosyal Alanlar İçin 2 bin 200 Liraya Varan Aidatlar

Koronavirüs pandemisi sürecinde site veya apartman sakinleri kullanmadıkları havuz, sosyal tesisler ve spor salonları benzeri alanlara yüklü aidatlar ödemeye mecbur kaldı.

26.08.2020-09:56 - (Son Güncelleme: 26.08.2020-09:58) Sitelerde Kullanılmayan Sosyal Alanlar İçin 2 bin 200 Liraya Varan Aidatlar

Koronavirüs salgınında sitelerde ve apartmanlarda kullanıma kapalı olan havuza, spor salonuna veya sosyal alanlara 2 bin 200 liraya varan aidatlar ödenmeye devam ediyor.

İstanbul’daki markalı konut projelerinin genelinde 100 metrekarelik dairelere ödenen aylık aidat 25 TL'den başlayıp 2 bin 200 TL'ye kadar çıkabiliyor. EVA Gayrimenkul Değerleme’ye bakıldığında, 100 metrekarelik daire başına ödenen yaklaşık aylık aidat tutarında en fazla rakam 950 TL ile Şişli’de olurken, bunu 920 TL ile Beşiktaş, 525 TL ile Kâğıthane izliyor. Konu olan rakamın en az olduğu ilçeler de 125 TL ile Silivri, 190 TL ile Beylikdüzü, 200 TL ile Büyükçekmece şeklinde sıralanıyor.

İTİRAZ HAKKI YOK

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, kat maliklerinin salgın süreci için olağanüstü toplantı düzenleyip, belirli aidat kalemlerinin örneğin havuz, sosyal tesislerin kullanıma kapalı olması sebebiyle indirilmesini ya da hiç alınmamasını karara bağlayabileceklerini belirtti. Kiraz, 'Böyle bir olağanüstü veya zamanı gelmiş bir olağan genel kurulda aidatların indirilmesi veya hiç ödenmemesi kararı alınmamış ise kat malikleri bu aidatların ödenmesinden muaf olamazlar. İtiraz etme hakları da bu çerçevede bulunmamakta' diye konuştu.

Sitelerin veya apartmanların idare planının açıkça aidatların hangi şekilde toplanacağını yazdığına dikkat çeken Ali Güvenç Kiraz şu açıklamada bulundu:

'Kat Mülkiyeti Kanunu aksine hüküm olmadıkça aidatlarla ilgili yönetim planı atfını yapmıştır. Buraya bakarak genel ödeme şekli belirlenir. Bunun haricinde de apartman ve sitelerin kanuna göre düzenli olarak toplanmaları gereken kat malikleri genel kurulu vardır. Bu kurul normal apartman ve sitelerde 1 toplu yapılarda da 2 yılda bir toplanır. Gerekli görülen hallerde olağanüstü toplantı da koşullar gerçekleşmek kaydı ile yapılabilir.

Kat malikleri genel kurulu apartman ve site aidatlarının temel olarak belirlendiği yerdir. Yani seçilen veya dışarıdan görevlendirilmiş yönetimler kat malikleri genel kurulunda alınan kararlara göre belirlenen temel harcamalara göre aidat belirlerler. Bu noktada kat malikleri genel kurulunda alınmış olan bir kararın aksine bir yönetim karar alamaz.'

YÜZDE 10-15 İNDİRİM YANSIDI

EVA Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Müdürü Şeyma Şehirli, ev almadan önce apartman aidatlarının araştırılması gerektiğine dikkat çekerek satılık ya da kiralık daireler değerlendirilirken aidat ücretinin bütçeye uygunluğuna bakılmasının şart olduğunu dile getirdi.

Koronavirüs pandemisi ardından spor salonu, oyun alanları, kafeler, sauna ve restoranlar benzeri insanların toplu olarak zaman geçirdiği pek çok alanın geçici olarak hizmet vermediğini belirten Şehirli, 'Bu tip ortak alanların kapatılmasıyla site aidatlarını oluşturan personel giderleri, sigorta gibi giderler sabit kalsa da ortak alan harcamaları düştü. Beraber kullanılan elektrik, doğalgaz ve su da azaldı. Bu düşüşler bazı konut sahiplerine yüzde 10-15 oranında indirim yansıdı' şeklinde konuştu. İstanbul’da en çok aidat alınan ilçelerin Sarıyer, Esenyurt, Beykoz, Kadıköy, Küçükçekmece ve Bağcılar olduğunu aktaran Şehirli, şu açıklamalarda bulundu:

'Sarıyer, Kadıköy, Beykoz gibi yerlerde aidat birim fiyatının yüksek olmasından kaynaklı yüksek miktarlarda aidat toplanıyor. İstanbul’da en düşük aidatı ödeyen ilçe Fatih. Bunun dışında en pahalı aidatı ise sırasıyla Beykoz, Sarıyer, Başakşehir ödüyor.

Aidatın en düşük olduğu ilçeler 125 lira ile Silivri, 190 lira ile Beylikdüzü, 200 lira ile Büyükçekmece olarak sıralanıyor.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal