Sıfır Otomobiller Banttan İnmeden Satılıyor

Geçen ekim ayında 3 kamu bankasının başlattığı "Otomotivde Yerli Üretime Özel Taşıt Kredisi Kampanyası"nın 31 Mart'a kadar devam etmesiyle sıfır otomobil satışlarında adeta patlama meydana geldi.

19.02.2020-15:30 - (Son Güncelleme: 19.02.2020-15:25)  Sıfır Otomobiller Banttan İnmeden Satılıyor

Devlet bankalarının yerli üretime destek olmak için geçen ekim ayında düzenlediği "Otomotivde Yerli Üretime Özel Taşıt Kredisi Kampanyası"nın uzatılmasıyla otomobil ve hafif ticari araç satışlarındaki hareketlilik "tam gaz" sürüyor.

Sıfır otomobiller bayilere daha gelmeden fabrikalarda üremtinmdeyken satılıyor, otomobil alacaklara 2-3 ay sonrası için gün veriliyor.

Yerli üretilen araçların yanında diğer markaların da kampanyaları sürdürmesi satışların artmasını sağlıyor.

Otomobil alacakların siparişlerine yetişmekte zorlanan sektör temsilcileri, bayilerde sergilemek için araç bulamıyor.

Sektör temsilcileri, kampanyanın başlamasıyla berabern Ekim-Aralık 2019 dönemini bir önceki senenin aynı aylarına kıyasla yüzde 25,5'lik yükselişle kapattı.

Geçtiğimiz senenin son 3 ayında otomobil ve hafif ticari taşıt pazarında 197 bin 751 satış rakamına gelen sektör, 2020'ye de iyi bir giriş yaptı.

Sıfır otomobil ve hafif ticari araç satışları, ocak ayında geçtiğimiz senenin aynı ayına kıyasla yüzde 90 yükselerek 14 bin 373'ten 27 bin 273'e ulaştı.

"Faizlerin düşüşü can suyu oldu"

Bursa'da Citroen, Hyundai, Honda, Kia ve Mazda'nın satış ve servis hizmetini sunan İnallar Otomotiv Satış Direktörü Özben Ağır'ın açıklamasında, sektörün 2019'a iyi başlamadığını fakat son çeyrek dönemde kamu bankalarının kredi kampanyalarının arz talep dengesini değiştirdiğini belirtti.

Ağır, 2019'un son çeyreğinde bayilerdeki stokların hepsinin bittiğini aynı zamanda taleplere yetişilemediğini belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Sıfır otomobillere olan talep 2020'nin ilk iki ayında da devam ediyor. Şu an banttan inmeden aracı satıyoruz. Çok yüksek bir talep var. Özellikle yerli üretim olan Honda markasında teslimat için nisan ayına gün veriyoruz. Diğer markalarda da benzer durum var. Bu durum bizi sevindiriyor. 970 yetkili satıcının yaşaması için faizlerin düşüşü can suyu oldu. Müşterilerimizi sıraya yazıyoruz. Ciddi bir sıra yazma durumu var. Yetkili satıcılardan fabrikalara yoğun bir talep var ama üretim planlamasının değişmesi çok kısa vadede olmuyor. Fabrikalar da ellerinden geldiğince üretimlerini öne çekiyorlar ancak bu da yeterli gelmiyor."

"2020'yi geçen yılın yüzde 20-25 üzerinde kapatırız"

Toyota Plaza Akkoyunlu Satış Müdürü Ramazan Güleryüz de geçtiğimiz senenin son 3 ayından itibaren sıfır araç satışlarındaki trafiğin devam ettiğinin altını çizdi.

Güleryüz, 2019'u beklentinin üstünde kapattıklarını belirterek, "Kredi kampanyaları 2020'nin ilk 3 ayında uzatıldı. Beklentimiz bunun devam etmesi. Satışlar oldukça iyi. Uzun süredir yaşamadığımız şeyleri yaşıyoruz. 2-3 aylık sıralar yazmaya başladık. Araçlar bayiye hiç gelmiyor. Daha fabrikada sac halindeyken satıyoruz." diye konuştu.

Bayide sergilemek için araç olmadığını belirten Güleryüz, kredi faizleri bu şekilde devam ederse 2020 yılında satışların geçtiğimiz senenin yüzde 20-25 üstünde olmasını tahmin ettiklerini ifadelerine ekledi.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal