Sanayi Üretimi Rakamları Açıklandı!

Sanayi üretimi mayıs ayında aylık bazda % 17,4 artış kaydetti.

13.07.2020-10:16 - (Son Güncelleme: 13.07.2020-13:54) Sanayi Üretimi Rakamları Açıklandı!

Ödemeler dengesi mayıs ayında 3 milyar 764 milyon dolar açık verirken, bir senelik aylık cari açık 8 milyar 244 milyon dolar oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayısla ilgili sanayi üretim endeksi sonuçlarını paylaştı.

Bu verilere göre, mayıs ayında takvim etkisinden yalıtılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına kıyasla % 19,9 azaldı, arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise % 30,6 gerileme kaydetti.

Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında, mayıs ayında madencilik ile taş ocakçılığı sektörü endeksi geçen yılın aynı ayına kıyasla % 14,2, imalat sanayi sektörü endeksi ise % 20,6 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi % 13,3 geriledi.

Mevsim ve takvim etkisinden yalıtılmış sanayi üretimi mayıs ayında nisana göre % 17,4 artış kaydetti.

Konu olan ayda, imalat sanayi sektörü endeksi % 19,3, madencilik ile taş ocakçılığı sektörü endeksi % 4,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ile dağıtımı sektörü endeksi % 4,9 yükseldi.

AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi'ne katılım sağlayan uzmanlar, yalıtılmamış sanayi üretim endeksinin mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına kıyasla % 28,7 gerilemesini öngörüyordu.

REVİZYON AÇIKLAMASI

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklamasında, endeksin hesaplanması yapılırken veri kaynağının ağırlıklı  olarak aylık sanayi üretim anketi olduğu, KDV beyannamelerinden sağlanan verilerden de yararlanıldığı bildirildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

'Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2020 yılı Mart, Nisan ve Mayıs ayları KDV beyannamelerinin verilme süreleri, belirli sektörler için 27 Temmuz Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmış olup, ilgililer tarafından 2020 Mayıs ayı KDV beyannamelerinin tamamı verilmemiştir. Bu nedenle, 2020 Mayıs ayına ilişkin Sanayi Üretim Endeksi uluslararası norm ve metodolojiler doğrultusunda aylık sanayi üretim anketinin yanı sıra KDV beyannameleri, e-fatura, e-arşiv fatura, e-bilet, e-serbest meslek makbuzu, kartlı ödeme ve dış ticaret verileri gibi alternatif veri kaynakları kullanılarak hesaplanmıştır. KDV beyannamesi verilerinin temin edilmesinin akabinde gerekli olması halinde yayımlanan endeksler revize edilecektir.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal