Sanatçı, Hakem ve Sporcular İçin Yeni Vergi Düzenlemesinin Esasları Nedir?

Sanatçılar, hakemler ve sporcular gelirlerinin gelir vergisi tarifesinin dördüncü kazanç diliminde olan tutarı aşması durumunda beyanname verecek.

27.05.2020-15:35 - (Son Güncelleme: 27.05.2020-14:48)  Sanatçı, Hakem ve Sporcular İçin Yeni Vergi Düzenlemesinin Esasları Nedir?

Sanatçılar, hakemler ve sporcular gelirlerinin gelir vergisi tarifesinin dördüncü kazanç diliminde olan tutarı aşması durumunda beyanname verecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya alındı.

Tebliğ ile, "Dijital Hizmet Vergisi ve Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla yapılan tadil işlemleri ve 193 sayılı Kanunla" getirilen bir takım vergi düzenlemelerinin yöntemleri ile esasları düzenlendi.

Kanunla, telif hakları boyutunda kazanç sağlayan sanatçıları gelirleri toplamı, gelir vergisi tarifesinin dördüncü kazanç diliminde olan tutarı (bu sene için 600 bin TL) aşanlar için vergilendirme bekleniyor. Böylelikle eser sahiplerine verilen serbest meslek kazançlarında istisna tutarı 600 bin TL ile kısıtlanıyor.

Buna göre, konu olan istisnadan faydalanma hakkı, müellif, heykeltraş, mütercim, hattat, bestekar, ressam, bilgisayar programcısı, mucitler ve bu kişilerin kanuni mirasçılarına tanınıyor. İstisnaya, hikaye, roman, şiir, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, karikatür, röportaj, film,fotoğraf, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu benzeri eserleriyle ihtira beratları dahil oluyor.

2020 için 600 bin TL'yi aşan gelirler için istisnadan faydalanılması imkanı olmayacak. Konu olan tutarın aşılıp aşılmadığıyla alakalı takvim senesinin sonu itibariyle belirlenecek ve sağlanan gelirlerin toplamının konu olan tutarı aşması durumunda, sağlanan gelirlerin hepsi senelik gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecek.

Tarifenin dördüncü kazanç diliminde olan tutarın aşılıp aşılmadığı, takvim sene sonu itibariyle her 1 senel için ayrı ayrı bakılacak.

Gelirleri toplamı gelir vergisi tarifesinin 4 üncü diliminde olan tutarı aşan kişilerin tevkifat yapma sorumluluğu da bulunmuyor.

HAKEMLERDE ÖDENEN ÜCRETLER

Kanun ile v, hakemlere ödenen ücretlerle ilgili istisna kararları tekrar düzenlenirken, basketbol ile voleybol spor kollarının en üst liglerinde çalışanlar dışında, amatör spor yarışmalarını idare eden hakemlere ödenen ücretler istisna olmayı sürdürecek.

Profesyonel spor yarışmalarını idare eden hakemler ve basketbol ve voleybol spor kollarının en üst liglerindeki yarışmaları idare eden hakemlere bu çalışmaları sebebiyle 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yapılan ödemeler ücret kararlarına bakılarak vergilendirilecek.

Spor hakemlerin tarafından sağlanan ücret kazançları toplamının, gelir vergisi tarifesinin dördüncü kısmında olan tutarı aşması durumunda bu ödemeler senelik gelir vergisi beyannamesiyle de beyan edilecek. Tekrar, konu olan spor hakemlerinin birden çok işverenden ücret kazancı sağlaması durumunda ve birden sonraki işverenden sağladığı ücret kazançları toplamının, gelir vergisi tarifesinin ikinci diliminde olan tutarı (bu yıl için 49 bin TL) aşması durumunda, birinci işverenden alınan ücret kazancı dahil tüm ücret kazançları senelik gelir vergisi beyannamesiyle duyurulacak.

SPORCU ÜCRETLERİ

Kanunla lig yöntemine tabi spor kollarında en üst liglerde çalışma yapan sporculara yürütülen gelir vergisi kesinti oranı, % 15'ten % 20'ye yükseltilirken, gelirler toplamının, gelir vergisi tarifesinin dördüncü kısmındaki tutarı aşması durumunda, bu kazançlar senelik beyanname ile beyan edilecek.

Var olan sözleşmesi olan sporcular için bu sözleşmenin bitimine dek gelir vergisi kesintisi % 15 olarak uygulanacak. 31 Ekim 2019 tarihi itibariyle yapılan sözleşmelerde kesinti % 20 olarak uygulanacak.

Senelik kazancı belirli bir tutarı aşan (2020 senesi için 600 bin TL) sporcular bu kazançları için senelik beyanname verecek.

Sporcuların elde ettiği ücret gelirleri sebebiyle beyanname verilmemesi halinde, tevkif yoluyla ödenen vergiler nihai vergi olacak. Senelik beyanname verilmesi halinde de kesinti yapılan vergilerin, vergi dairesine yatırılmış olması koşuluyla hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilmesi imkanı olacak.

DİĞER DÜZENLEMELER

Tebliğle, kanun ile getirilen öteki düzenlemelerle ilgili de esaslar da yer aldı.

Bu düzenlemelere göre, işverenlerin çalışanlarının günlük ulaşım bedelinin istisna kapsamına alınmasına ilişkin esaslar düzenlenirken, yeni düzenlemeyle çalışılan günlere ait bir günlük ulaşım bedelinin günlük belirli bir tutarı (bu yıl için 12 lira) aşmaması ve bununla ilgili ödemenin toplu taşıma kartı, bileti ya da bu amaçla kullanılan ödeme araçlarının sağlanması biçiminde yapılması durumunda yapılan ödemeler ücret istisnası kapsamına dahil ediliyor.

Kiralama yoluyla sağlanan binek otomobillerle ilgili aylık kira kazancının belirli bir tutarı aşan bölümü (bu yıl için 5 bin 500 TL), binek otomobillerin tamir, yakıt, bakım, sigorta ve benzeri cari giderlerinin % 30'u ve bu otomobillerle ilgili amortisman masraflarının belirli bir tutarı aşan bölümü vergiye tabi matrahın belirlenmesinde masraf olarak dikkate alınamayacak. Ücret kazançlarının vergilendirilmesi kapsamında tek işverenden sağlansa dahi senelik ücret kazançları toplamı belirli bir tutarı (2020 için 600 bin TL) tutarı aşan mükellefler bu kazançları için senelik beyanname verecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal