Sakarya'dan 137 Ülkeye 1 Milyar 352 Milyon Dolarlık Otomobil İhracat Yapıldı

Türkiye'nin otomobil ihracatında başta olan şehirler arasındaki Sakarya, ocak-nisan döneminde 1 milyar 352 milyon 262 bin dolarlık dış satım yaparak ülke ekonomisine katkı sağladı.

28.05.2020-14:21 - (Son Güncelleme: 28.05.2020-14:03) Sakarya'dan 137 Ülkeye 1 Milyar 352 Milyon Dolarlık Otomobil  İhracat Yapıldı
Türkiye'nin otomobil ihracatında başta olan şehirler arasındaki Sakarya, ocak-nisan döneminde 1 milyar 352 milyon 262 bin dolarlık dış satım yaparak ülke ekonomisine katkı sağladı.

Sakarya'nın ocak-nisan dış satımının, bilhassa bütün dünyayı tesiri altına alan coronavirüs pandemisi sebebiyle 2019'un aynı dönemine göre % 25,9 indiği belirtildi.

İhracat sıralamasında İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara, İzmir ve Gaziantep'in peşinden 7. sıradaki yerini koruyan ilden, senenin ilk 4 ayında 137 ülke ve 8 serbest bölgeye 1 milyar 352 milyon 262 bin dolar dış satış yapıldı.

AA muhabirinin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilerde, Sakarya, otomobil sektörü başta olmak üzere demir ile demir dışı metaller, iklimlendirme sanayi, kimyevi maddeler ve mamulleri, makine ve aksamları endüstrisi ve başka sektörlerin de desteğiyle ülke ekonomisine güç katmaya devam ediyor.

Toyota, TürkTraktör ve Otokar benzeri fabrikalara ev sahipliği yapan şehrin ocak-nisan dış satımındaki en büyük payı, % 90,4 ile yine otomobil sektörü oluşturdu.

Sektörün ilk 4 aylık dönemdeki dış satımı, otomobil fabrikalarının coronavirüs salgını sebebiyle üretime ara vermesi sebebiyle geçen senenin aynı dönemine kıyasla % 27,30 azalışla 1 milyar 222 milyon 611 bin dolar oldu.

Kentin dış satımında ikinci sırada 24 milyon 130 bin dolar ile "demir ve demir dışı metaller" yer aldı. Bu sektörü 15 milyon 130 bin dolar ile "iklimlendirme sanayi", 14 milyon 765 bin dolarla "kimyevi maddeler ve mamulleri", 14 milyon 579 bin dolarla "makine ve aksamları" takip etti.

Bu sektörler içerisinde 2019'un aynı dönemine göre en fazla ihracat artışı, % 11,59'luk oranla demir ve demir dışı metaller sektöründe görüldü.

EN FAZLA İHRACAT BİRLEŞİK KRALLIK'A YAPILDI
İlk 4 aylık süreçte Sakarya'dan en çok ihracat yapılan ülke 192 milyon 346 bin dolar ile Birleşik Krallık olarak kaydedildi. 2019'un aynı dönemine oranla ilden bu ülkeye yapılan dış satışta % 5'lik artış görüldü.

Sakarya'dan en çok dış satım yapılan ikinci ülke de 136 milyon 559 bin dolar ile Fransa oldu. Bu ülkeleri 116 milyon 815 bin dolar ile İspanya, 106 milyon 77 bin dolar ile Almanya, 95 milyon 977 bin dolar ile İtalya, 77 milyon 61 bin dolarla ABD takip etti.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, AA muhabirine açıklamasında, yalnızca Türkiye'nin değil, bütün ülkelerin ekonomik olarak da negatif etkilendiği bir zamandan geçildiğini belirtti.

Salgınının yayılmasının önüne geçmeye yönelik alınan önlemler sebebiyle üretimin yavaşladığı, talebin azaldığı ve ticaretin duraksadığı bir sürecin yaşandığına dikkat çeken Altuğ, "Krizin küresel olması nedeniyle bu süreç özellikle ihracatçılarımızı da olumsuz etkiledi. Sakarya'nın da ekonomik hafızasında tekrar yaşanmasını istemeyeceğimiz nitelikte yerini alacak bir gerileme söz konusu." şeklinde konuştu.

Altuğ, coronavirüs sebebiyle ihracattaki gerilemenin nisan ayında en dip düzeylerde görülmesinin beklendiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Normalleşme süreciyle de ihracatımızda yine artışlar yaşanmaya başlayacaktır. Bunun geçici bir süreç olduğunun bilincindeyiz. Bu dönemin ardından kurulacak yeni dünya sisteminde Türkiye'nin ve Sakarya'nın ön sıralarda yer alacağına inanıyoruz.

İhracat rakamlarında görülen bu gerileme iş dünyasını ümitsizliğe sevk etmemelidir. Süreç normale döndüğünde bugünleri fazlasıyla telafi edeceğiz. Türk ekonomisi bu dönemden güçlenerek yepyeni çıkacaktır. Bugüne kadar mücadele ettiği tüm kriz dönemlerini başarıyla atlatan ve küresel krizler karşısında dirençli bir yapısı bulunan Türkiye'nin coronavirüs salgını nedeniyle ortaya çıkan olumsuzlukları da geride bırakacağına inanıyoruz."

Akgün Altuğ, azim, kararlılık ve büyük fedakarlıklarla üretim yaparak, istihdam ederek, ihracat yaparak, değer oluşturarak yükü omuzlanan iş dünyasına güvendiklerini ifadelerine ekledi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal