Reel Kesim Güven Endeksi Yükseldi

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), mayıs ayında nisan ayına kıyasla 10,1 puan artışla 76,9 düzeyinde gerçekleşti.

22.05.2020-11:09 - (Son Güncelleme: 22.05.2020-10:51) Reel Kesim Güven Endeksi Yükseldi
Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), mayıs ayında nisan ayına kıyasla 10,1 puan artışla 76,9 düzeyinde gerçekleşti.

TCMB aracılığıyla mayıs ayıyla ilgili İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi paylaşıldı. Bu verilere göre, RKGE, mayıs ayında bir önceki aya kıyasla 10,1 puan artarak 66,8 düzeyinden 76,9'a çıktı.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endekslerine bakıldığında, önümüzdeki 3 aydaki ihracat sipariş miktarı, önümüzdeki üç aydaki üretim hacmi, genel gidişat, sabit sermaye yatırım harcaması, önümüzdeki çıt aydaki toplam istihdam miktarı ve mevcut mamul mal stoku ile ilgili değerlendirmeler endeksi artış doğrultusunda etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarıyla ilgili değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış gerçek kesim güven endeksi bir önceki aya kıyasla 11,2 puan artışla 73,5 düzeyinde gerçekleşti.

Önümüzdeki üç ayda üretim hacminde azalış tahminleri zayıfladı.

Son üç aya yönelik yorumlarda, üretim hacmi, iç pazar sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında, nisan ayında azalış bildirenler lehine olan seyir kuvvetlendi.

Toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu doğrultusunda yorumlar kuvvetlenerek, mevcut mamul mal stoklarının düzeyinin mevsim normal seviyelerinin üstüne olduğu doğrultusundaki değerlendirmeler de zayıflayarak devam etti.

Önümüzdeki üç aya yönelik yorumlarda, iç pazar sipariş miktarı, üretim hacmi ile ihracat sipariş miktarında azalış bekleyenler lehine olan ilerleyişi zayıfladı.

Önümüzdeki üç aydaki istihdam ve önümüzdeki 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasında azalış bekleyenler lehine olan ilerleyişinde de zayıfladığı görüldü.

ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 12,5'E İNDİ

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu belirtenler lehine olan ilerleyiş kuuvetlenerek sürerken, önümüzdeki üç ayda artış olacağını öngörenler lehine olan seyir de zayıflayarak sürdü.

Önümüzdeki üç aydaki satış fiyatıyla ilgili azalış yönlü tahminler artış bekleyenler lehine döndü. Önümüzdeki 10 aylık dönem sonu itibariyle senelik ÜFE tahmini bir önceki aya kıyasla 1,0 puan azalışla % 12,5 düzeyinde gerçekleşti.

İçinde olduğu sanayi dalındaki genel gidişat hususunda, bir önceki aya göre daha pozitif olduğunu belirtenlerin oranı % 8,2'ye, aynı kaldığını belirtenlerin oranı da % 52,5'e çıkarken, daha kötümser olduğunu ifade edenlerin oranı % 39,3'e geriledi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal