Prim ve Borçların Yeniden Yapılandırmasının Perde Arkası!

SGK primi ve bazı borçlar yeniden yapılandırılıyor. Peki, yeniden yapılandırmanın arkasında ne var? Hayatımızı nasıl etkileyecek? Detayı haberimizde.

20.10.2020-08:57 - (Son Güncelleme: 20.10.2020-13:48) Prim ve Borçların Yeniden Yapılandırmasının Perde Arkası!

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

SGK prim ve borçları yeniden yapılandırılacak. 

Konuyla ilgili karar, TBMM'nin 22 Ekim'de yapılacak, Plan Bütçe Komisyonu'nda netleşecek.

Bununla birlikte eklenecek bir düzenlemeyle, vergi, prim borçları, öğrenci kredileri faizleri, 4 milyon kişiyi ve 500 milyar TL’lik bir paketi kapsıyor. Bu 500 milyar liralık alacağın yeniden yapılandırılması söz konusu.

 

BORÇLAR SİLİNECEK YA DA ENFLASYONA ENDEKSLENECEK!

Hangi konudaki borcun ne kadarının silineceği ya da enflasyona endekslenmesine de karar verilebilecek.

Paketle ilgili görüşme, 22 Ekim’de TBMM’nin Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmeye başlanacak.

PAKETTE DEĞİŞTİRİLEN YA DA DÜZENLENENLER

İlk taslağa göre, yeni düzenlemeler getirilirken, bazıları da değiştirildi.

1 Ocak 2019 ile Nisan 2020 tarihleri arasında, işten çıkarılan işçiler, kendisini çıkaran işveren işe aldığı takdirde 1.378 TL destek alacaklar. İşveren işçiyi aldı ama çalıştıramadı.

Bu defada ücretsiz izne çıkardı. 1.378 lirayı işçiler alabilecek.

Başvuruya rağmen, işyeri işçiyi almaz ise bu kez de işçi, İş ve İşçi Bulma Kurumu’na başvurarak, sosyal yardım talebinde bulunacaklar. Bu kez de, 1.030 lira sosyal yardım yapılacak.

 

SİGORTASIZ ÇALIŞTIRANA DA AF

Sigortasız çalıştırılan işçiler, 1 Ocak 2019 ile, 20 Nisan 2020’ye kadar ki dönemde, işçiler işten çıkarılmış da olsa, halen çalışıyor da olsa, kurum bu kişiler için sigorta başvurusu yaptığında onlara da bir imkân tanınacak.

Bu da işçinin belli bir dönem için sigortasız çalıştırıldığı ile ilgili bildirimde bulunması halinde, işverene faiziyle birlikte ceza kesilmesi, hatta bu dönemde işyeri yardım almış ise tüm bu cezalardan muaf olacak. Tek şart, işçiyi sigortalı olarak işe başlatması.  Bunun için 30 günlük süre var. İşçinin başvurması, işverenin de, 30 gün içinde kabul etmesi gerekiyor.

KISMI ÇALIŞMAYA TEŞVİK VERİLECEK!

Kısmı çalışma, 50 yaş üstüne, tam zamanlıdan, yarım zamanlıya geçilmesi halindeyken, 50 yaş bandı kaldırıldı, tüm yaş grubundaki çalışanların kısmi çalıştırılmaları teşvik verilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal