Politika Faizi Nedir, Politika Faizi Ne Demek?

Politika faizi kavramı son günlerde sıklıkla duyulmaktadır. Peki, politika faiz oranının değişmesi ile ne yaşanır?

01.10.2018-17:54 - (Son Güncelleme: 20.01.2022-10:36) Politika Faizi Nedir, Politika Faizi Ne Demek?

Politika faizi kavramı son günlerde sıklıkla duyulmaktadır. Gerek Amerika'da Fed'in almış olduğu faiz kararı gerekse de her ay TCMB'nin de yapmış olduğu PPK toplantıları sonucunda bu kavram araştırılmaktadır. Peki, politika faizi nedir? Politika Faizi Ne Demek? İşte tüm merak edilenleri ile birlikte politika faizi hakkında bilgiler...

POLİTİKA FAİZİ NEDİR?

Politika faizinin düşmesi de yukarıda belirtilen tüm etkilerin tersinin oluşmasına neden olur. Politika faizi sadece döviz kurlarını etkilemez. Yükselmesinin tam tersi etki yapmasından dolayı da politika faizi düştüğünde ekonomi ısınır ve hareketlenir. Para politikası, faiz kararlarını verirken, pek çok veriden faydalanmaktadır. Bu veriler arasında, döviz kurları, olası dış olaylar, arz ve talep dengesi, parasal göstergeler, kamu ve özel sektörlerin fiyatlama biçimleri, enflasyon, kredi büyüklükleri gibi veriler ve durumlar bulunmaktadır.

Politika faizinin yükselmesi de düşmesi de son derece etkili olmaktadır. TCMB eğer politika faizini yükseltirse, bankaların TCMB ile repo yapmaları çok daha yüksek maliyetli olur. Bu yüzden de bankaların fonları azalır ve bu durum bankaların kredi faizlerinin yükselmesine neden olur. Ayrıca, sadece bankaların kredi faizleri yükselmekle kalmaz, mevduat faizleri de yükselir. Politika faizinin yükselmesi toplam kredi miktarını ve büyüklüğünü de etkilediği için, politika faizinin yükselmesiyle toplam kredi büyüklüğü azalır ve ekonomi de soğuma görülür.

POLİTİKA FAİZ ORANININ DEĞİŞMESİ İLE NE YAŞANIR?

Politika faizinin değeri ekonomiyi ve özellikle bankaların uygulamış olduğu faiz oranlarını etkiler. Şöyle ki Merkez Bankası, aylık olağan toplantısı sonrası para politika faiz oranını yükseltme kararı alırsa, Merkez Bankasından borç para alacak bankalar, açıklanan yüksek politika faizine göre ödeme yapacaktır. Bankalar, bu yüksek faiz sonrası kredi faizlerini, mevduat faizlerini yükseltecektir. Yine yüksek faizden dolayı bankalar, Merkez Bankasından daha az fon satın alacağı için kredi toplam tutarı azalacak ve o da ekonominin durgunlaşmasına neden olacaktır.

Politika faizi

Yine politika faiz oranlarının yükselmesi, döviz kurunun düşmesine neden olacaktır. Politika faizinin düşürülmesiyle bu sefer bankalar, düşük faizle daha fazla borç para talebinde bulunacak. Bu da kredi toplam tutarını yükselteceği için ekonomi de canlılık oluşacaktır. Ayrıca bankalar, düşük faizli fon aldıkları için maliyetleri düşecek ve bu da kredi, mevduat faizlerine yansıyıp faizin düşmesine neden olacaktır. Politika faizinin düşmesi de döviz kurunun yükselmesine neden olur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal