Piyasaların Normalleşmesinde 3. Adım, Aktif Rasyosu ile Atıldı!

BDDK, yabancı yatırımcıyı, Borsa'ya, özellikle bankacılık hisselerine çekmek için, normalleşmede üçüncü adımı da attı. Aktif Rasyosu'nun 5 puan düşürülmesiyle, Bankacılık kağıtlarının yükselmesi bekleniyor.

28.09.2020-12:34 - (Son Güncelleme: 28.09.2020-12:22) Piyasaların Normalleşmesinde 3. Adım, Aktif Rasyosu ile Atıldı!

BDDK, Aktif Rasyosunu düşürerek, bankalar üzerindeki babkıyı hafifletti. Piyasaların normalleşmesinde 3. adımı da atan, piyasa yapıcıların bu hamlesinden sonra, Borsa İstanbul'a yabancı yatırımcının gelmesi bekleniyor.

Bankaların, belirlenmiş oranlarda kredi verip, taşınabilir kıymet alması ya da Merkez’den swap işlemlerini, bir formüle göre yapmalarına, aktif rasyosu deniliyor.

BDDK, 1 Ekim tarihinden itibaren, mevduat bankalarında Aktif Rasyosunu, beşer puan azaltarak, yüzde 90’a, katılım bankalarında ise yüzde 70’e indirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kararı, piyasalarda beklenen bir durumdu.

Anımsanacağı üzere, merkez Bankası faizleri 2 puan yükselttikten sonra, BDDK’dan swap hamlesi yapılmış ve

Türkiye’nin de aynı sepet içerisinde değerlendirildiği diğer dört ülkeden negatif ayrışarak, dolar/TL’de yüzde 15’lik farkın bu süreçte kapatılması bekleniyor. Yabancıların, TL alımına, gel gel yapmak için, piyasa yapıcıların uygun iklim tesis etme uygulamaları olarak değerlendirilmişti.

BDDK’nın son Aktif Rasyosu’nu, mevduat bankaları ve katılım bankalarında 5’er puan düşürmesi de, yine beklenen normalleşme adımı olarak, piyasalarda karşılandı.

Kararın, bankalar üzerindeki baskıyı düşürürken, yabancı yatırımcıyı, Borsa İstanbul’a, özellikle bankacılık kağıtlarına çekmesi bekleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal