Piyasaların Gözü ECB'nin Faiz Kararında

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yarın düzenleyeceği toplantısında hiçbir farklılık öngörmüyor fakat piyasalar ECB Başkanı Christine Lagarde'ın dikkat çekeceği noktalara odaklandı.

15.07.2020-18:25 - (Son Güncelleme: 15.07.2020-18:26) Piyasaların Gözü ECB'nin Faiz Kararında

Piyasalar dört gözle Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yarın düzenleyeceği faiz kararını bekliyor. Bankadan hiç bir aksiyon beklenmiyor fakat piyasalar ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarına ve dikkat çekeceği noktalara odaklandı.

Konuyla alakalı olarak AA muhabirinin sorularını cevaplayan Rabobank Kantitatif Analisti Bas Van Geffen, ECB'nin temmuz ayı toplantısında politika enstrümanlarında herhangi bir farklılık yapmasını öngörmediklerini bildirdi.

Bankanın haziranda büyümeye yönelik ekstra hareketlerinin olduğunu hatırlatan Geffen, ECB'nin ekonominin gücü ve sağlamlığı hususunda daha çok bilgi bir araya getirmek için bekleyeceğini belirtti.

Geffen, eğer ekstra bir büyüme gerekirse Pandemi Acil Varlık Alım Programının (PEPP) esas enstrüman olduğunu belirtti.

ECB'nin varlık alım programında ve PEPP'de yakın zaman içerisinde bir farklılık olmayacağı tahmininde bulunan Geffen, 'Yeni tip koronavirüs'te (Kovid-19) ikinci dalganın gelebileceğine ve ekonomik iyileşmenin beklenenden daha yavaş gerçekleşebileceğine dair riskler bulunuyor. Bu durum ileride ek genişlemeci önlemler gerektirebilir' açıklamasında bulundu.

Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Michael Schubert ise ECB Yönetim Konseyinin toplantıda büyük ihtimalle yeni bir karar verilmeyeceğini dile getirdi.

ECB'nin eylülde açıklayacağı genişleme ve enflasyon öngörüleri öncesinde bu toplantıda bir neticeye ulaşılamayacağını söyleyen Schubert, PEPP'de bir yükselişe gitmenin şu anda gündemde olmadığını söyledi.

Berenberg Ekonomisti Florian Hense, bankanın bu hafta bekle ve gör politikasıyla hareket edeceğini belirtti.

Finansal şartlarda hafifleme olduğunu, ekonomik alanda pozitif gelişmeler görüldüğünü belirten Hense, devam etmekte olan iyileşmeye karşın aşağı yönlü tehlikelerin sürdüğünü belirtti.

Hense, ECB'nin seme sonundan önce PEPP'de artışa geçmek zorunda kalmayabileceği tahmininde bulundu.

ECB, haziradan gerçekleşen faiz miktarlarında farklılığa gitmezken, PEPP'yi 600 milyar euro artırarak bir trilyon 350 milyar euroya yükseltmişti.

İdare Konseyi, politika faizini 0, mevduat faizini -% 0,50 ve marjinal fonlama faizini ise % 0,25'te sabitlemişti. ECB Başkanı Lagarde ise koronavirüs pandemisi sebebiyle Euro Bölgesi'nin ekonomisinde gerilemenin ikinci çeyrekte 'benzeri görülmemiş' bir seviyede olacağını ifade ederek, ekonomide bu sene 8,7 küçülme öngördüklerini belirtmişti.

Banka daha sonra aynı zamanda Euro Bölgesi haricideki merkez bankalarına euro likiditesi temin edecek yeni repo programı başlattığını açıklamıştı.Bu programın gelecek senenin haziran ayının sonuna kadar devam edeceği belirtilmişti.

ECB, haziranda aynı zamanda Romanya Merkez Bankası için 4,5 milyar euroluk repo olanağı açtığını duyurmuştu. Banka bu repo hattının 31 Aralık 2020’ye ya da gerektiği süre zarfında yerinde kalacağını açıklamıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal