Petrol Fiyatlarındaki Hızlı Düşüş Devam Ediyor

Dünya üzerine yaşanan gelişmeler sonucunda petrol fiyatlarındaki düşüş hızla devam ediyor. Petrol fiyatları son 4 yılın en düşük seviyesine gelirken, yaklaşık olarak yüzde 27'lik bir kayıpla işlem görüyor.

09.03.2020-10:12 - (Son Güncelleme: 09.03.2020-10:38) Petrol Fiyatlarındaki Hızlı Düşüş Devam Ediyor

Suudi Arabistan'da, Saudi Aramco'ya yapılan saldırı ve daha sonrasında ABD ile İran arasındaki gelişmeler petrol fiyatlarını da etkiledi. Öte yandan Çin'in Vuhan kentinden yayılan coronavirüs salgını tüm dünyaya yayılmaya devam ederken, petrol de bundan olumsuz etkilendi.

Geçtiğimiz cuma günü Riyad, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkelerin bir araya geldiği zirvede, Rusya ile mutabakata varamadı. Suudi Arabsitan'ın üretimi artıracağı iddia edilirken, petrol ihracatında fiyat indirimi kararı aldı.

Cuma günü yapılan toplantıda bir sonuç çıkmazken, ham petrol fiyatları 45 dolara kadar geriledi. Bugün de Brent petrolün varil fiyatında gözle görülür bir düşüş yaşandı. Brent petrolde fiyat yüzde 30 azaldı ve 31,7 dolar seviyesine geriledi. Uzmanlar ise bu durumu toplantıda anlaşmanın çıkmamasına bağladı. Petrol fiyatlarındaki düşüş için, 'Petrol üreticisi ülkeler arasında fiyat savaşı başladı.' şeklinde değerlendirildi.

Petroldeki düşüşten en çok etkilenecek ülke ise Rusya olarak gösterildi. Petrol üretimine bağımlı olan Ruslar, fiyatların dibe vurmasıyla büyük bir endişeye kapıldı.

TÜRK EKONOMİSİNE POZİTİF YANSIYACAK

Konuyla ilgili olarak en çok merak edilen ise, Türkiye ekonomisinin petroldeki düşüşten nasıl etkileneceği oldu. Uzmanlar petroldeki düşüşün Türk ekonomisine pozitif yansıyacağı görüşünde. Türkiye'nin, petrol fiyatlarındaki düşüşten her zaman yarar gören bir ülke oluğu belirtildi ve bunun nedeni de  ekonomisinin büyüklüğüne göre en çok petrol ithal eden ülkelerden biri olması gösterildi. Bu kapsamda petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşten Türkiye'nin 5 milyar dolar kazanç sağladığı belirtildi. Dolayısıyla 60 dolar olarak taahhüt edilen Brent petrolün varilinde 30 dolarlık bir düşüş yaşandığında, 15 milyar dolar Türkiye'nin cebinde kalıyor.

CORONAVİRÜS NEDENİYLE AZALMA VAR

Tüm dünyada etkili olan coronavirüs salgını, petrol talebinde azalmaya neden oldu. Suudi Arabistan'ın başını çektiği OPEC üyeleriyle, Rusya ve OPEC üyesi olmayan diğer petrol üreticisi ülkeler, bu durum karşısında nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği konusunda anlaşamıyor.

Uzmanlar, petrol fiyatlarında son 16 yılın en düşük seviyesinin görülebileceğini belirtti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal