Patatesin Fiyatı 1,5 TL Kadar Düşer

Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde bulunan patates yetiştiricileri ve tüccarlar, üretiminin geçtiğimiz seneye göre aynı oranda kaldığını, piyasa fiyatının yakın zamanda 1,5 liraya kadar ineceğini belirtti.

25.04.2019-12:03 - (Son Güncelleme: 25.04.2019-11:47) Patatesin Fiyatı 1,5 TL Kadar Düşer

Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesindeki patates yetiştiriciliği yapanlar ve tüccarlar, üretiminin geçen senelere nazaran aynı oranda olduğunu, piyasa fiyatının tez zamanda 1,5 liraya kadar düşebileceğini açıkladı.

Patates üreticiliği ile meşgul olanlar, pek çok ilde patates üretiminin yapıldığını, bu sene piyasaya daha çok ürün sürüleceğini ifade ederek bazı medya organlarında belirtilen fiyatların abartıldığını öne sürülüyor. Şuhut Ziraat Odası Başkanı Ömer Tunçay, Afyonkarahisar'daki patates üretiminin yapıldığı yerlerde bir daralma olmadığını söyledi. Tunçay, 'Tohum, gübre, ilaç ve mazot gibi girdi maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen çiftçimiz üretmeye devam etmektedir. Patates ekimine diğer dönemlerde olduğu gibi aynı oranda devam ediyorlar. Soğan üretiminde ise her dönem olduğu gibi Afyonkarahisar'ımız ve Şuhut ilçemizde üretimin az olduğunun altını çizmek isterim' açıklamaasında bulundu.

Burhanettin Camcı ise uzun senelerdir patates üreticisi olduğunu, böyle 5-10 senede bir ekim azlığı veya rekolte düşüklüğü nedeni ile patateste rakamlarının afaki yükselmesinin söz konusu olduğunu ifade etti. Camcı, bu halin her yıl yaşanmadığını öne süreerk, 'Bazen, hava şartları, iklimler, dolu ve diğer afetlerden zarar gören ürünler rekolte düşüklüğüne ve patates fiyatlarında böyle yükselmesine sebep olabilir. Şimdi üreticinin de kendine göre bazı sorunları var. Uzun yıllardır Şuhut arazisinde patates ekimi yapıldığından rekolte düşük, yani randıman düşük. Vatandaş ne kadar gübre atsa, ne yaparsa yapsın etraftaki bakir topraklarda üretilen patatesin randımanını yakalayamıyor. İki üç yıla bir biz topraklarımızın tahlilini yaptırırız ondan sonra çiftlik gübre atarız, diğer suni gübre kullanırız. 2-3 yıldan sonra tekrar gübrelemek gerekiyor. Toprak fakirleşmekte, yani patatese artık cevap veremez hale gelmektedir. Topraklarımız takviye istiyor. Bu da çiftlik gübresi, değişik gübreleme yöntemleriyle patatesin rekoltesini ancak o şekilde yakalayabileceğiz. Başka türde yakalama şansımız çok az. Bu sene bu ekim döneminde yükseliş var, ama kesin bir rakam vermek doğru olmayabilir. Çünkü vatandaş fırsat bulduğu yere patates eker, bu sene altın yılını yaşadı. Havalar güzel giderse vatandaşımız patates ekimine yüklenecektir. Geçen senekinin belki iki katı üç katı ekim olacaktır. Dolayısıyla Ege ve Akdeniz sahillerinde, Çukurova bölgesinde yılda 2 ürün ya da 3 alınan ürün alınan yerlerde vatandaş patates ekimine kesinlikle yer ayıracaktır. Dolayısıyla o rakamlar artık olmaz, vatandaş artık üretir. Ürettiği için de talebi karşılar ben o kanaatteyim. Çünkü Türkiye tarım ülkesi' şeklinde konuştu.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal