Özel Okullar KDV Farkını Geri Ödeyecek mi?

Eğitim ve öğretim hizmetlerinde KDV miktarının % 8'den 1'e çekilmesinin ardından, özel okullar tarafından okul ücretinin yeni KDV miktarı yeniden hesaplanması, arada çıkan farkın velilere iade edilmesinin sağlanması gerektiği kaydedildi.

01.09.2020-16:33 - (Son Güncelleme: 01.09.2020-16:24) Özel Okullar KDV Farkını Geri Ödeyecek mi?

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Emre Kartaloğlu, Cumhurbaşkanı Kararı ile % 8 KDV miktarına tabi eğitim ve öğretim hizmetindeki miktarının % 1'e çekilmesi ile ilgili açıklamada bulundu.

Kararın 1 Eylül 2020 ve 30 Haziran 2021 eğitim döneminde sunulan eğitim ve öğretim hizmetleri için geçerli olacağını ifade eden Kartaloğlu, bu hükmün, koronavirüs pandemisi ortamında gerek veliler gerekse özel okullar için pozitif bir düzenleme yapıldığını dile getirdi.

Karar çerçevesinde, daha fatura düzenlenmedi ise KDV miktarının % 1 olarak uygulanacağını belirten Kartaloğlu, 'Bu durumda özel okullarca okul ücretinin yüzde 1 KDV oranı üzerinden yeniden hesaplanması, aradaki yüzde 7'lik farkın ödeme yapıldıysa velilere iadesi ya da yapılacak ödemelerden mahsup edilmesi gerekir' şeklinde konuştu.

'VELİLERDEN SORU GELİYOR'

Kartaloğlu, bu sistemin tam okullar açılırken yapılmasının yanında bir takım problemleri de beraberinde getirdiğine işaret ederek, şu açıklamada bulundu:

'Çünkü uygulamada birçok özel okul, şubat-mart aylarından itibaren kayıt yenileme işlemlerine başlamıştı ve birçok veli erken ödeme indirimlerinden de yararlanmak için daha önceden okul ücretlerinin tamamını ya da bazı taksitlerini ödemişti ve bu ödemelere ilişkin faturalarda KDV oranı yüzde 8 olarak uygulanmıştı.

Bu durumda daha önceki tarihlerde kesilen bu faturalarda yer alan yüzde 8 KDV'nin ne olması gerektiğine ilişkin velilerden birçok soru gelmeye başladı.

Burada henüz başlamamış bir eğitim öğretim yılı dolayısıyla yapmış oldukları ödemelere ilişkin vergiler için KDV Kanunu'nun ilgili maddesine göre velilerin doğrudan özel okulların bağlı oldukları vergi dairelerine başvurmaları gerekir.'

'ERKEN ÖDEME YAPAN VELİLER BİR NEVİ CEZALANDIRILMIŞ OLACAK'

Aksi halde, aynı dönem için aynı sınıfta okuyan öğrencilerin vergi sebebiyle ayrı ücretle okumaları neticesine getireceğine dikkat çeken Kartaloğlu, şu ifadeleri kullandı:

'Bir anlamda erken ödeme yapan veliler cezalandırılmış olacaklardır.

Bu nedenle erken ödenen okul ücretlerine ilişkin KDV'nin iadesi konusunda Gelir İdaresi Başkanlığının bir düzenlemeyle okullara daha önce ödenen KDV'lerin beyanname üzerinde indirimini sağlaması ve iadelerin okul tarafından yapılması ya da taksitli ödemelerde gelecek taksitlerden düşülmesine imkan vermesi daha doğru olacaktır. Böylece çok sayıda veli, vergi dairelerini muhatap almak zorunda kalmayacaklardır'

Kartaloğlu, konu olan Cumhurbaşkanı Kararı'nın servis ücretlerini ve öğrenci yurtları ile ilgili ücretleri kapsamadığını ifade ederek, 'Bu ödemeler için yüzde 8 KDV uygulaması devam etmektedir. Yine yemek ücretleri için 31 Aralık 2020'ye kadar yüzde 1 KDV uygulanmaktadır. Servis, yemek ve yurt ücretleri için de 31 Haziran 2021'e kadar KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini bekliyoruz.' açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal