Ölüm İzni Kaç Gün

Çalışanların merak ettikleri konulardan bir tanesi de çalışma süreleri içerisinde ölümle karşı karşıya kalınması durumunda ne kadar izin haklarının olduğudur. Ek olarak da izinli sayılabilmeleri için hangi yakınlarının kaybedilmiş olması gerektiği de bir başka merak edilen detaylardandır.

24.03.2020-13:05 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-13:02) Ölüm İzni Kaç Gün

Çalışanlara uygulanan mazeret izinlerinden olan ölüm izni devlet çalışanlarına ve özel sektör çalışanlarına bağlı oldukları kanunlar ışığında farklı olarak uygulanmaktadır. Devlet memurları 657 sayılı kanuna göre izin alabilirken diğer çalışanlar 4857 sayılı kanuna göre haklarından yararlanabilmektedirler.

Devlet Memurunun Hakları

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu birlikte değerlendirildiğinde ortak olarak baz aldıkları konu ölüm izinlerinin kimleri kapsadığıdır. Her iki kanuna göre de ölüm izni sadece birinci derece yakınlarının ölmesi halinde kullanılabilmektedir. Birinci derece yakın kapsamına giren kişiler ise anne, baba, eş, çocuktur. Bunlardan faklı olarak devlet memurları eşlerinin anne, baba, kardeşleri ölmesi halinde de ölüm izninden yararlanabilirler. Devlet memurları ölüm izni kullanmak istediklerinde bağlı oldukları kanuna göre 7 gün izin kullanabilirler. Ölümlerin resmi veya dini tatillere denk gelmesi halinde ise yine ölüm izninden düşülür. Uzatılan tatiller ise yıllık izin kapsamında değerlendirilerek düşülmektedir. Ücretli izin olduğundan dolayı da maaş kesintisi söz konusu değildir. Sözleşmeli personeller ise 3 gün izin kullanabilmektedir.

Özel Sektörde Ölüm İzni

4857 sayılı kanuna göre işçilerin ölüm izinleri yine birinci derece akrabalarda geçerli olmak üzere 3 gündür. Ücretli izinden sayıldığından dolayı maaş kesintisi yapılamaz. Uzatılmak istenirse yıllık izin olarak kullanılması gerekmektedir. Yıllık izin olmaması halinde ise işverenin onayı ile maaşından kesilecektir.

Askerlerde Ölüm İzni

Bir başka konu ise iki kanundan farklı olarak askerde yakınını kaybedenler için geçerlidir. Askerlik görevi yapıldığı sırada birinci derece yakınlardan birinin kaybedilmesi söz konusu olduğundan askere yasal olarak izin verilmesi sağlanır. İznin süresi 10 gündür. Askerlik süresi içinden sayılır ve kesinti yapılmaz. Ek olarak askere gideceği yol mesafesine göre 1 gün ile 3 gün arasında değişen yol izni de eklenmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal