Nükleer Santralde Basınç Testi Başarılı Sonuç Verdi

Kazanın hidrolik testi, Rosatom'un Mühendislik Bölümü Atomenergomash'ın bünyesinde yer alan AEM-Teknoloji Atommash AŞ Volgodonsk Şubesi'nde yapıldı.

15.07.2020-15:14 - (Son Güncelleme: 15.07.2020-14:59) Nükleer Santralde Basınç Testi Başarılı Sonuç Verdi

Reaktör basınç kazanının hidrotestleri için çalışma, karantina şartları altında gerçekleştirildi. Konuyla alakalı açıklamada bulunan AEM-Teknoloji AŞ Volgodonsk Şubesi Müdürü Rovshan Abbasov, bu şartlara rağmen gereken bütün işlemlerin hatasız ve yüksek kalitede yapıldığını ifade ederek, 'Uzmanlar yapılması gereken tüm işlemleri eksiksiz ve doğru bir şekilde yerine getirdi. Hidrolik testlerle hem reaktör basınç kazanının baz metalinin ve kaynaklanmış ek yerlerinin sağlamlığı hem de bu parçaların belirlenen hizmet ömrü olan 60 yıllık süre zarfında nükleer santralde çalışmaya hazır olduğu onaylanmış oldu' diye konuştu.

NASIL YAPILDI?

Atomenergomash'tan konuyla alakalı gelen açıklamada da Akkuyu Nükleer Güç Santrali için oldukça önem taşıyan denemenin detayları aktarıldı. Bu verilere göre test, basınç kazanının son üretim etabını uygulamak için özel yer altı deneme tezgahı yani keson kullanılarak yapıldı. Bu tezgahın içerisine destek halkası, onun üstüne de kaldırma kapasitesi 600 ton olan vinç ile reaktör basınç kazanı konuldu. Kazan, ardından proses kapağıyla kapatıldı.

Hidrolik denemeler, özel teknoloji kullanılarak gerçekleştirildi. Bu teknolojiye uygun olarak denemeler esnasında reaktör basınç kazanı içerisine, işletim basıncının 1,4 katı büyüklüğünde en fazla basınç (24,5 Mega Pascal MPa) uygulandı.

REAKTÖR BASINÇ KAZANI NEDİR?

Reaktör basınç kazanı, alt bölümü oval olan 334 ton ağırlığında düşey silindir bir kazandır. Kazanın alt eliptik kısmının içerisinde reaktör çekirdeği ve içsel elemanlar yer alır. Yukarıdan aşağıya doğru bakıldığında reaktör, üst bölümüne saha takip etmede kullanılmak için monte edilmiş sensör kabloları faydasına reaktör ile nozulları ayarlamak ve muhafaza etmek için kullanılan işletim mekanizmaları ve dennetleme elemanlarıyla sıkı bir şekilde mühürlenir.

DÖRT REAKTÖR OLACAK

Türkiye'nin yapımı süren ilk nükleer santrali olan Akkuyu NGS projesinde, dört tane Rus tasarımı 3+ nesil VVER reaktörü yer alacak. Her reaktörün kapasitesi de 1200 MW (megawatt) olacak. Bugüne dek Rus tarafının finanse ettiği Akkuyu NGS projesi, 'yap- sahip ol- işlet' modeline uygun bir şekilde yapılan ilk proje olma niteliğini taşıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal