Milyonlarca Emekliye Zam Yok!

2000 senesi ve sonrasında emekli olan ortalama 5 milyon kişinin sabırsızlıkla beklediği intibak kararı netleşti. AYM eşit zam başvurusunu kabul etmedi.

18.01.2018-10:34 - (Son Güncelleme: 18.01.2018-10:26)

Türkiye Emekliler Derneği üyesi İbrahim Avcı, 2000 senesi öncesinde emekli olanlara uygulanan intibak zammının, 2000 senesi ve sonrasında emekli olanlara da yansıtılması için Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvurdu. Kamu Denetçiliği Kurumu başvuruyu haklı kabul etti. Bunun üzerine Avcı, Ankara İş Mahkemesi'nde dava açtı. Fakat mahkeme davayı kabul emedi. Dava, Yargıtay'a gitti. Yargıtay iş mahkemesinin kararını onayınca, Avcı, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru gerçekleşti. Anayasa Mahkemesi (AYM) bu başvuruyu inceleyerek 10 Ocak’ta kararını verdi.

Anayasa Mahkemesi verdiği kararında, Avcı’nın başvurusunda iddia edildiği gibi anayasaya aykırılığın söz konusu olmadığı ifade edildi. 2000 senesi sonrası emeklilerinin sosyal güvenlik hakkının ihlal edilmediğini belirten AYM, mahkemeye erişim hakkının devam ettiğini de belirtti. AYM, konunun yetkisiz olduğuna, mahkeme masraflarının başvuran üzerinde bırakılmasına karar kıldı.

2000 senesinden önce emekli olan SSK’lılara intibak yasası çıkartılmış ve 2 milyondan fazla emekli 355 liraya varan zamdan faydalanmıştı. Hatta bazı hatalar dolayısıyla maaşı eksik bağlandığı tespit edilen 2 bin 500 kadar emeklimize 22 bin lirayı bulan toplu ödemeler de gerçekleşti. 31 Aralık 1999 tarihinde emekli olan bir vatandaş bu haktan faydalanırken 1 Ocak 2000’de yani bir gün sonra emekli olan birisi ise faydalanamadı.

AYM’nin tebliğini dün alan Türkiye Emekliler Derneği avukatı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, üst mahkemenin kararını haksız olarak değerlendirdiğini belirtti. Söz konusu durumu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını belirtti.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı doğru kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal