Milletvekili Emekli Maaşı Ne Kadar?

Milletvekili emekli maaşı ne kadar sorusu son zamanlarda çok arananlar listesine girdi. Milletvekili emekli maaşı ne kadar? Milletvekilleri ne kadar maaş alıyor? gibi soruların yanıtları galerimizde.

18.01.2019-14:48 - (Son Güncelleme: 18.01.2019-14:35) Milletvekili Emekli Maaşı Ne Kadar?

Ülkemizde hemen hemen pek çok kişi Milletvekili olmanın şartlarını ve milletvekillerinin ne kadar kazandıklarını  bilmiyor ve ya bu konuya fazla hakim değil. Milletvekili adayı belli bir partiden ya da bağımsız olarak katılabilir fakat belli bir oyla belirlenmiş barajı aşar ise Milletvekili seçilebilir. Milletvekili olmanın şartları Anayasamızın 76. Maddesinde yer almaktadır.

BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ OLMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

Aşağıdaki şartları yerine getiren birey, Siyasi partiden aday olabilir. Ayrıca isterse kendi bağımsız aday olarak da seçime katılabilir.

-Bireyim 25 yaşını doldurmuş olması ( 2017 yılında yapılan referandum ile yaş sınırı 25’ten 18’e çekilmiştir.)

- Türk vatandaşı olmalısınız.

-Bireyin En az ilkokul mezunu olması

-Askerlik hizmetini tamamlanmış olması.

-Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak.

-Devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik veya anarşik eylemlere katılıp bu suçlardan birinden hüküm giymemiş olmak.

MİLLETVEKİLİ MAAŞI NE KADAR?

Ülkemizde ve Dünya’nın pek çok yerinde yasama, yürütme ve yargı mensuplarının kazançları oldukça fazladır. Bunun temel nedeni, yasama, yürütme ve yargı mensubu bireyin, zor şartlarda kalarak ülkesinin menfaatlerine uymayacak herhangi bir iş ve bilgi alış verişinde olmaması, mesleğine itaat etmesidir. Türkiye'de de bunun yansıması bir şekilde belli olmaktadır. Milletvekili maaşları mevzusunda ülkemiz Dünya’daki pek çok ülkeden öndedir. Nitekim gerek imkan ve yetkisi, gerek aldığı maaş gerek emeklilik sonrası aldığı maaş, Türkiye'ye nazaran oldukça fazladır

Özel sektörde çalışan ortalama bir milletvekilinin Türkiye standartlarında tecrübe senesine oranla maaş aldığırakamlar bireyin kendisini geliştirmişliği, yabancı dili, çeşitli eğitim ve sertifika becerilerine, hatta bazı okullar için mezun oldukları üniversiteye göre farklılık gösterir.

Devlet dairesinde bu durum daha farklı yürüyor. Kamuda çalışan milletvekilleri için özellikle mezun olunan üniversite, aldığı sertifikalar pek de yarar sağlamıyor. Bireyin kendisini yetiştirmesi ve geliştirmesi için elbette faydalıdır fakat söz konusu maaş olunca etki faktörleri oldukça sınırlıdır.

Yeni Başlayan Milletvekili Maaşı 20.750 TL
Emekli Milletvekili Maaşı 14.720 TL

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal