Merkez Bankası'ndan Dikkat Çeken Yeni Düzenleme

Elde edilen son dakika haberlerine göre Merkez Bankası'ndan (TCMB) zorunlu karşılık hamlesi geldi.

07.08.2020-10:13 - (Son Güncelleme: 09.11.2021-10:14)

TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'inde yaptığı değişiklikler, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, döviz cinsinden mevduat ve katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırıldı. Öte yandan Türk Lirası zorunlu karşılıklarının standart altın cinsinden tesis edilmesi imkanı üst limiti de yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürüldü.

TCMB'NİN YABANCI PARA YÜKÜMLÜLÜKLERİNDE DEĞİŞİKLİK KARARI

Söz konusu değişiklik sonucu vadesiz, ihbarlı ve 1 yıla kadar tüm vadelerde mevduat ve katılım fonu hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 25 oldu. Söz konusu oran 1 yıl ve daha uzun vadelerde ise yüzde 19 olarak belirlendi. Zorunlu karşılık oranları kıymetli maden depo hesaplarında vadesiz, ihbarlı ve 1 yıla kadar tüm vadeler için yüzde 24'ten yüzde 26'ya, 1 yıl ve daha uzun vadelerde ise yüzde 20'den yüzde 22'ye yükseltildi.

Müstakrizlerin fonları kapsamında yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranı da 200 baz puan artırılarak yüzde 25'e çıkarıldı. Yabancı para diğer yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarında ise değişikliğe gidilmedi.

TCMB'nin zorunlu karşılık oranlarına ilişkin yaptığı değişiklikler, 28 Ekim'den itibaren yürürlüğe girecek.

Yapılan değişiklik sonucu TCMB'nin yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranları şöyle:


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık düzenlemesi ile birlikte Türk Lirası türünden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık olarak 7,4 milyar lira, yabancı para türünden zorunlu karşılık tesislerinin de yaklaşık olarak 3,8 milyar dolar yükselmesinin öngörülmekte olduğu bilgisi paylaşıldı.

TCMB'DEN ZORUNLU KARŞILIK MÜDAHELESİ

TCMB (Merkez Bankası)'den yapılan açıklamada, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasında görülen etkinliğinin yükseltilmesi adına zorunlu görülen bir karşılık düzenlemesinde değişikliğe gidilmiş olduğu ifade edildi.


Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz ve standart altın türünden tesis edilmesi fırsatlarının daha öncesinde atılmış olan adımlar ile birlikte kademeli olarak azaltılmış olduğu ve 1 Ekim 2021 tarihinde Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz türünden tesis edilmesi imkanının sona erdirilmiş olduğu aktarılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı kaydedildi:

'Bu defa, Türk lirası zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilmesi imkanı azami oranı yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürülmüştür. Söz konusu imkan kademeli olarak azaltılarak sonlandırılacaktır. Ayrıca, yabancı para mevduat ve katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmıştır.' Bu kararlar ile TL'nin değer kazanacağı yönündeki öngörüler ise şu biçimde aktarıldı; 'Alınan bu kararlarla, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 7,4 milyar lira, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,8 milyar dolar karşılığı tutarında artması öngörülmektedir.'

Değişikliklerin başlayacağı tarih hakkında ise şu bilgiler paylaşıldı; 'Söz konusu değişiklikler, tesisi 12 Kasım 2021'de başlayacak olan 28 Ekim 2021 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır.'

MERKEZ BANKASI'NDAN 200 BAZ PUANLIK ARTIRIM KARARI

Bu esnada TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliği'nde yapmış olduğu değişiklikler, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında da yayımlanarak yer aldı. Değişiklik sonucu vadesiz, ihbarlı ve 1 yıla dek tüm vadelerde mevduat ve katılım fonu hesapları için zorunlu olan karşılık oranı 200 baz puanlık artırımla yüzde 25'e çıkarılmış durumda. Söz konusu oran bir yıl ve daha uzun vadelerde ise yüzde 17'den yüzde 19'a revize edilmiş durumda. 

Zorunlu karşılık oranları kıymetli maden depo hesaplarında vadesiz, ihbarlı ve bir yıla kadar tüm vadeler için yüzde 24'ten yüzde 26'ya, bir yıl ve daha uzun vadelerde ise yüzde 20'den yüzde 22'ye yükseltildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal