Memurlarda Değişen Emeklilik Koşulları

Sosyal Güvenlik alanında yapılan reformlar, memurların emeklilik şartlarını ve emekli olduktan sonraki durumlarını değiştirdi. 2008 yılından sonra emekli olabilen memurların emeklilik şartları zorlaştırıldı, kademeli şekilde 2036 yılından sonra emeklilik yaşı da artmış olacak.

03.04.2020-16:29 - (Son Güncelleme: 03.04.2020-16:29) Memurlarda Değişen Emeklilik Koşulları

Memurların Emeklilik Sonrası Maaşları

Memurların hep kendine sorduğu soru, ne zaman emekli olurum? Buna verilecek cevap da aslında yukarıda bahsettiğimiz Sosyal güvenlik alanında yapılan reformla değişmiş oldu. Memurların çalışırken maaşlarının yüksek veya normal değerlerde olmasından çok onları etkileyen önemli bir ayrıntı, emekli olduğunda maaşlarındaki yüksek orandaki düşüş, neredeyse yarı yarıya maaşlarının düşmesi ile memurların emeklilik kararlarının geciktirmesi ve zorunlu emeklilik yaşı olan 65 yaşına kadar çalışmalarına neden teşkil etmektedir.

Memurlarda Kadın Ve Erkek Çalışanların Arasındaki Farklar

Diğer önemli bir husus da ilk işe giriş tarihi, 1999 ve öncesi ile 2008 sonrası işe giriş tarihine sahip olana memurlarda yaş ve emeklilik şartları çok önemli değişikliğe uğramakta, ne zaman emekli olurum memur dememizin altında birden farklı neden yatmaktadır. Bunları bir bütün halinde ele almak gerekir ve kafamızda ki ne zaman emekli olurum sorusunun cevabını bulmak için tüm şartların çalışan bir memurun işe giriş tarihi ve yaş faktörlerinin sonucu net bir şekilde değiştirdiğini bilmek gerekir. Kadınlarda Eylül 1999 tarihinden sonra 20 yıl prim ödemesi bulunan kadın memurlar için herhangi bir yaş şartı aranmadan hali hazırda çalışıyorlarsa bile emekli olabilirler.

Eğer bu şartlara sahip değillerse Mayıs 2002 tarihi itibari ile 20 yıl (7200 gün) primi ödeyerek belli bir yaştan sonra emekliliğe hak kazanabilirler. Erkeklerde Çalışma Durumu eğer Eylül 1999 tarihinde ve daha sonra işe girişi olan memurlar için 60 yaş ve 9000 gün prim ödeme şartını (25 yıl) yerine getirilerse ne zaman emekli olurum memur olarak diye beklemeden emekli olabilirler. Kadın memurlar ise, Eylül 1999 ve sonrası işe giriş yapanlar için 58 yaş ve 9000 prim ödeme şartını (25 yıl) yerine getirerek emekli olabilirler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal