Manipülatörler SPK Kıskacında

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Taşkesenlioğlu,"Borsaya yeni girmiş olan küçük yatırımcılarımızın haklarını korumak için aldığımız tedbirleri daha da sıkılaştırıyoruz." diye konuştu.

10.06.2020-15:39 - (Son Güncelleme: 10.06.2020-15:19) Manipülatörler SPK Kıskacında

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Taşkesenlioğlu,"Borsaya yeni girmiş olan küçük yatırımcılarımızın haklarını korumak için aldığımız tedbirleri daha da sıkılaştırıyoruz." diye konuştu.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu,  manipülatif hareketlere karşı sert ve ciddi tedbirlerin alındığını ifade etti.

Borsa İstanbul'da işlem yapılan sermaye piyasası araçlarında görülen olağan harici fiyat ve miktar hareketleriyle ilgili gözetim ve kontrol çalışmalarının, SPK ve Borsa İstanbul aracılığıyla bütüncül bir bakışla, koordineli ve günlük temel uygulandığını belirten Taşkesenlioğlu, "Yatırımcılarımızın, özellikle borsaya yeni girmiş olan küçük yatırımcılarımızın haklarını korumak için aldığımız tedbirleri daha da sıkılaştırıyoruz." ifadesini kullandı.

Taşkesenlioğlu, SPK'nın kontrol çalışmaları dahilinde, "Piyasa Dolandırıcılığı (Manipülasyon)" ve "İçeriden Öğrenenlerin Ticareti Suçu (Bilgi Suistimali)" kapsamında geçen sene 158 kişi ile ilgili işlem yasağı önlemi uyguladığını, 159 kişiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yaptığını ve 72 kişiyle ilgili toplam 24 milyon 102 bin 387,86 lira tutarında idari para cezası verildiğini belirtti.

SPK Başkanı Taşkesenlioğlu, "2020 yılının ilk beş ayında ise, 92 kişi hakkında işlem yasağı tedbiri uygulandı. 43 kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulurken, 62 kişiye 37 milyon 685 bin 12,93 TL tutarında idari para cezası tesis edildi.” ifadesini kullandı.

Ali Fuat Taşkesenlioğlu, denetim çalışmaları kapsamında SPK aracılığıyla, “Bilgi Suistimali” ile “Piyasa Dolandırıcılığı” suçlarının işlendiğiyle ilgili makul şüphenin oluştuğu olağanüstü fiyat ve miktar hareketleriyle ilgili olarak; geçen sene içinde 30 çeşit pay ve 2020 senesi içerisinde de 16 farklı payla alakalı olarak başta işlem yasağı olmak üzere gerekli bütün önlemlerin uygulandığını belirtti.

Olabilecek olağandışı fiyat ile miktar hareketlerinin önüne geçebilmek için SPK aracılığıyla Borsa İstanbul’a farklı mekanizmalar tarafından önlem alabilme yetkisi verildiğini belirten Taşkesenlioğlu, bu mekanizmalar boyutunda Borsa İstanbul tarafından geçen sene 410 defa, yılbaşından bu yana da 342 defa yatırımcı ve/veya pay temelinde önlemlerin uygulandığını bildirdi.

Taşkesenlioğlu, olağanüstü fiyat ve miktar hareketlerinin gözlemlendiği hallerde hem SPK hem de Borsa İstanbul'dan da anlık incelemeler yapıldığına vurgu yapılarak, “Yaptığımız incelemeler sonucunda, meydana gelen olağanüstü fiyat ve miktar hareketlerinde suç veya suç şüphesinin oluştuğu durumlarda, Kurulumuzca gerekli tedbirler alınmaktadır.” diye konuştu. 

Bütün bu çalışmaların günlük olarak, SPK Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi koordinasyonunda Borsa İstanbul Denetim ve Gözetim Kurulu ile beraber uygulandığını söyleyen Taşkesenlioğlu, "Son dönemde Borsa İstanbul’a yoğun bir ilginin olduğunu ve artan ilgiyle birlikte piyasa dolandırıcılarının da bu durumdan faydalanmak istediğini görüyoruz. SPK olarak buna geçit vermeyeceğiz." şeklinde konuştu.

Taşkesenlioğlu yatırımcıları, ile ilgili daha önce SPK aracılığıyla piyasa dolandırıcılığı, güveni kötüye kullanma kabahati içerisin birçok suç fiili sebebiyle suç duyurusu yapılmış ve işlem yasağı getirilmiş şahısların da olduğu, yetkilendirilmiş yatırım danışmanlığı gibi sermaye piyasası çalışma izni olmayan şahıs ya da şahıslarca, yönlendirilmemeleri hususunda uyardı.

Bilhassa sosyal medyada, yetkisiz şahısların yatırım önerisi yaparak yatırımcıları mağdur ettiklerinin belirlenmesi üzerine bu alanı mercek altına alarak ceza öle önlemlerle kontrolleri sıkılaştırdıklarının atını çizen Taşkesenlioğlu, kontrollerden kaçmak için sosyal medya yerine mesajlaşma uygulamaları üzerinden paralı üyeliklerle insanların doğru yönlendirilmediğini ifade ederek bu grupların da incelendiğini dile getirdi.

Taşkesenlioğlu, söylenti ile tüyolarla borsaya yatırım yapmanın yanlış olduğunu belirterek, "Kredi çekerek, borç alarak değil tasarruflarımızla borsa paylarına yatırım yapılması gerekir. Borsa yatırımının rasyonel gerekçelerle, kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli bir yatırım alanı olduğunu unutmamak gerekiyor." şeklinde konuştu.

Manipülatörlerden en aktif korunmanın, kısa zamanda yüksek kazanç vaatlerine ve spekülasyonlara aldırış etmemek olduğunu aksi halde büyük zararlara sebep olabileceğini ifade eden Taşkesenlioğlu, manipülasyon yaparak suç işleyen şahıslardan uzak durulması, bu şahısların SPK’ya şikayet edilmesi ve kapalı gruplardaki yönlendirmelere göre hep beraber hareket ederek bilmeden bu suça ortak olunmaması gerektiğinin altını çizdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal