Manav, Şarküteri ve Ekmek Reyonunda Poşetler Ücretsiz Olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "1 Ocak'tan itibaren manav, şarküteri ve ekmek reyonunda poşetler bedava olacak" dedi.

27.12.2018-11:22 - (Son Güncelleme: 27.12.2018-11:49)

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 1 Ocak 2019 itibarıyla başlayacak plastik alışveriş poşetlerinin para ile satılmasına ilişkin uygulamanın usul ve esaslarını duyurdu. Kurum, içlerinde meyve, kargo ve kuru temizleme poşetlerinin olduğu bazı poşet gruplarının ücretlendirmeye tabi olmayacağını açıkladı.

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girmesiyle kaynakların verimli idaresi ve plastik poşetlerden doğan çevre kirliliğinin engellenmesi için plastik poşetler, 1 Ocak 2019'dan itibaren satış yerlerinde kullanıcıya yada tüketiciye ücreti mukabilinde verilecek.

Bakan Kurum, plastik poşetlerin satışı, beyanı, geri kazanım katılım payı tahsili ile izleme, kontrol ve denetimi ile alakalı konuların düzenlendiği plastik poşetlerin ücretlendirilmesi ile alakalı usul ve esasları hakkında bilgi verdi.

Kurum, bir pet şişenin bin sene, cam şişenin 4 bin sene, metal kutunun 10 sene, plastik poşetin 400 sene ve pillerin ise 300 senede doğaya karıştığını söyleyerek, "Plastik poşetlerin yapıları gereği yalnızca yüzde 1'i geri dönüştürülebiliyor. Bir plastik poşetin geri dönüşümü ise yeni bir adet üretmekten daha masraflı oluyor." dedi.

Türkiye'de plastik poşet kullanım oranının senelik yaklaşık 30-35 milyar tane olduğunu ifade eden Kurum, Türkiye'de bir vatandaşın senede ortalama 440 tane plastik poşet kullandığını aktardı.

Çevre Kanunu'na ilave edilen plastik poşetlerin ücretlendirilmesi yoluyla bu kullanım miktarının düşürülmesini hedeflerdiklerine dikkati çeken Kurum, "Yılbaşından sonra market, mağaza gibi satış yerlerinde taşıma için kullanılan plastik poşetlerin 25 kuruş ücretle satılmasına dönük düzenlemeyle kişi başı plastik kullanım değerini önümüzdeki sene bitimine dek hali hazırdaki değer olan 440 adetten 90'a düşürmeyi planlıyoruz. 2025 senesinde ise bu değeri 40 taneye dek düşürüp, diğer bir ifadeyle yüzde 90 oranında düşürmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal