Lokanta, Restoran ve Kafelere Destek Ödemesi Kaç TL?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; lokanta, kafe ve restoranlar için destek ödemesinde bulunacaklarını açıkladı. Bunun üzerine vatandaşlar bu desteklerin kaç TL olacağı hakkında araştırmalara başladı. Peki lokanta, restoran ve kafelere destek ödemesi kaç TL oldu?

27.01.2021-13:09 - (Son Güncelleme: 28.01.2021-10:53) Lokanta, Restoran ve Kafelere Destek Ödemesi Kaç TL?

Pandemi süreci nedeniyle bir süredir kapalı olan on binlerce kafe, restoran ve lokantalar hakkında beklenen iyi haber geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda konu hakkında açıklamada bulundu. Peki restoran, kafe ve lokantalara destek ödemesi kaç TL olacak?

RESTORAN, KAFE VE RESTORANLARA NE KADAR ÖDEME YAPILACAK?

Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Restoran, lokanta, kafe ve benzer yerlerde faaliyetlerini kısıtlanan, 2019 cirosu 3 milyon TL altında olan ticari işletmelere destek ödemesi yapacağız. Destek en az 2 bin TL en fazla 40 bin TL olarak sınırlandırılacak.' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konu ile ilgili açıklamasının tamamı şöyle; '10 milyon doz aşıyı ülkemize getirttik. Geliştiğini söyleyen birçok ülkeler aşı bulamıyor. 50 milyon dozun 10 milyonunu tedarik etmiş vaziyetteyiz. En kısa sürede hedef kitlenin tamamına ulaşacaktır. Tedbirlerden etkilenen kesimlere yönelik destek programlarımızı hem genişletiyor hem de sürelerini uzatıyoruz. Esnaflarımızı bugüne kadar yalnız bırakmadık. Bundan sonra da yalnız bırakmayacağız. 

Doğrudan esnaf ve kira desteği ödemeleri kapsamında, 3 ay süre ile aylık 1000 lira esnaf desteği, büyükşehirlerde 750 lira, diğer illerde 500 lira kira desteği yapmaya devam edeceğiz. Faaliyetlerine ara verilen mükelleflerimizin vergilerini erteledik. Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli kredilerin, bu yılın ilk 6 aylık dönemde ödenmesi gereken taksitlerinin ertelendiğini açıkladık.

Lokanta, restoran, kafe gibi yerlerde alınan tedbirler nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan, 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmelere destek ödemesi yapacağız. 2020 yılında cirosu yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelerimize 2000 liradan az ve 40 bin liradan fazla olmamak üzere destek ödemesi yapacağız.'

'HES KODUYLA AÇILMA TALEBİMİZ VAR'

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: 'Desteği sektör olarak olumlu karşılıyoruz. Orta ve alttaki esnaf için de çok önemli bir destek olacak. Bu desteği yanı sıra HES koduyla açılma talebimiz var. TSE ile de restoranlarda sağlıklı ortamların geliştirilmesi, hijyen koşullarının sağlanması ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanmasına yönelik iş birliğimiz var.' Hijyen kurallarına uymayan yeme-içme işletmelerine yönelik bir komisyon kurulmasını da talep ettiklerini belirten Bingöl, Bilim Kurulu ile restoran ve kafelerdeki standartları da belirlemek istediklerini ifade etti.

GİB ÇALIŞMA BAŞLATTI

GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) faaliyetleri kısıtlanan işletmelere destek amaçlı 2019-2020 cirolarına yönelik çalışma başlattı. Buna göre 2019 cirosu 3 milyon lira ve altında olan, gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmeler, 2020 yılı cirosu bir önceki yıla nispeten yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelerin listesi hazırlanıyor. Bu destekten yararlanma koşulları, kriterleri kararname ile ilan edilecek, ödemeler ise defaten tek seferde yapılacak. Her şirket bu destekten bir kereye mahsus yararlanabilecek

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ ÇIKACAK

Koşulları taşıyan işletmelere yönelik ödeme süreci, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra başlayacak. Destekten yararlanma koşullarını taşıyan işletmeler Ticaret Bakanlığı internet sitesi üzerinde yer alacak. Ciro desteği kapsamında 2 bin liradan az, 40 bin liradan fazla olmamak üzere ciro kaybının yüzde 3'ü oranında ödeme gerçekleştirilecek.

Örneğin, küçük bir restoranın 2019 cirosu 80 bin lira. 2020 ciro kaybı 40 bin liraysa (kayıp yüzde 50) bunun yüzde 3'ü bin 200 liraya karşılık gelse de yapılacak ödeme 2 bin lira olacak. Bir kafenin ciro kaybı 30 bin liraysa bunun yüzde 3'ü 900 TL olmasına karşın devlet tarafından aynı şekilde 2 bin TL destek verilecek..

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal