Limonda Verim Azaldı Fiyat Yükseldi

Türkiye'nin limon üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştirildiği Mersin'in Erdemli ilçesinde bu sene verim azaldı, fiyatlar arttı.

11.02.2020-17:38 - (Son Güncelleme: 11.02.2020-17:11) Limonda Verim Azaldı Fiyat Yükseldi

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin'den gelen açıklamada, Türkiye'nin limon üretiminin yüzde 65'inin Erdemli'de yapıldığını belirtti.

Erdemli'de geçtiğimiz sene 87 bin dekarda 450 bin ton limon üretimi gerçekleştiğini belirten Şahin, bu sene yüzde 30 azalışla 350 bin ton hasat öngördüklerini belirtti.

Limonda bir senenin "var" bir senenin "yok" senesi olduğunu aktaran Şahin, bu yıl rekoltedeki azalışın fiyatların yükselmesine sebep olduğunu, bunun da üreticiyi mutlu ettiğini aktardı.

Başkan Şahin, ilçede neredeyse 5 aydır devam eden limon hasadında sona yaklaşıldığını, dış satıma ve iç pazara giden limonların haricinde kalan ürünün yaz aylarında satışa sunulmak için soğuk hava depolarında muhafaza edildiğini belirtti.

DALINDAN 3 LİRAYA ALICISI VAR

Limonun, Erdemli ekonomisi için hayati önem taşıdığını belirten Şahin, şu şekilde konuştu:

"Erdemli ilçemizin ekonomisi limon ve domates üretimine bağlı. Özellikle limon değerinde satıldığında hem üreticinin yüzü gülüyor hem de ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Geçen yıl 87 bin dekarda 450 bin ton limon üretildi. Bu yıl yüzde 30 düşüşle yine 87 bin dekarda 350 bin ton limon üretimi bekleniyor. Rekolte düşerken limonun fiyatındaki iyileşme üreticimizin yüzünü güldürdü. Şu anda limon dalında 3 liradan alıcı buluyor."

Limon üreticisi Veli Coşkun da bu sene fiyatının yükselmesiyle çabalarının karşılığını almaya başladıklarını belirtti.

Yakın tarihte limon fiyatlarının daha da yükselmesini öngördüğünü aktaran Coşkun, "Limon fiyatlarının yükselişe geçmesi biz çiftçileri sevindiriyor. Limon adeta altın çağını yaşıyor." ifadelerini kullandı.

Üreticilerden Atilla Yılmaz da verimdeki azalışa karşın limon fiyatlarının üreticinin beklediği gibi olduğunu aktardı.

Limon rekoltesinin sonlarına yaklaşılmasına karşın hala dalında kalan ürünlerin bulunduğunu belirten Yılmaz, "Normalde dalında bekleyen limon para etmez ancak bu yıl limon fiyatları 4 liraya kadar çıktı. Limonun para etmesi üreticinin yüzünün gülmesi demek." diye konuştu.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal