Kur Atağına Karşı İstikrarlı Tutum

İki sene önceki kur saldırısının yıl dönümünde, ekonomisi hızlıca toparlanan ve dış politikada da ödün vermeyen Türkiye, tekrar hedeflerin odağında. BDDK ile TCMB başta olmak üzere bütün kurumlar ciddi bir koordinasyonla iş başına geçti.

08.08.2020-11:06 - (Son Güncelleme: 08.08.2020-11:06) Kur Atağına Karşı İstikrarlı Tutum
Ekonomi ile siyasette kararlı kalıcı duruma getiren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin hemen peşinden Ağustos 2018 yılında maruz kaldığı kur hamlesini, yeni ekonomi idaresinin, reel sektörü önceleyen hamleleriyle üstesinden gelen Türkiye, manidar bir zamanlamayla yeniden aynı saldırıyla karşılaştı. Birinci saldırının tam da ikinci senesinde, bu senenin ilk çeyreğinde dünyanın en çok büyüyen ülkesi olan ve salgın dönemini en iyi şekilde idare ederek en sağlam toparlanmayı gösteren Türkiye, Akdeniz'den Libya'ya, Suriye'den Irak'a kadar pek çok kritik noktada istikrarlı tutumundan öden vermezken, döviz manipülasyonuyla yeniden hizaya getirilmeye çalışılıyor.

GERİLİM AZALIYOR

İki sene önce olduğu gibi bu defa da ekonomi bürokrasisi bilhassa son 2 günde yaptığı koordineli hamlelerle, gereken adımları birer birer atıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Bankacılık Düzenleme ve Kurumu (BDDK), piyasalardaki gerilimi azaltmak için krtiki kararlar verirken, bankacılarla geçen akşam yapılan görüşmede de gelecek süreçle alakalı ipuçları verildi. TCMB'nin likiditenin kompozisyonunu değiştirip kaynaklama maliyetini yükseltmesi ve repo ihalesi açmaması, BDDK'nın da yurt dışında yerleşik bankalara onay almaları şartıyla, Türkiye'de yapacakları TL işlemlerde esneklik temin edilmesi ilk tesirini geçen gün gösterdi. Gün içinde 7.37 TL'ye kadar çıkan dolar, sonrasında 7.13 liraya kadar gerilerken, borsada da 985 puana ulaşan endeks bin 60 puanın üzerine çıktı.

ADIM ADIM MÜDAHALE

Londra'da önceki hafta uygulanmak istenen manipülasyonun Türk Lira'sına erişimin kesilmesiyle bozulmasının peşinden, bu hafta yeniden kurulan tezgaha karşı TCMB ve BDDK kritik hamleler yaptı. 6 Ağustos tarihinde TCMB piyasalardaki gelişmeleri izlediğini ve hedefli ek likidite imkânlarının aşamalı olarak azaltılacağını belirterek piyasalara 'buradayım' mesajı verirken, BDDK da aynı anlarda yurt dışında yerleşik bankalara TL işlemlerde esneklik sağladı. Borsa İstanbul, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda dolar/TL sözleşmelerinin, aynı anda işlem yapan vade sayısını 16'ya yükseltmeye karar verdi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal