Kulüplere Vergi İadesi Kalkıyor (Futbolcular da Vergi Ödeyecek)

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşmeleri süren yeni gelir vergisi yasası kapsamında değişiklik içeren yasa teklifiyle birlikte kulüplere vergi iadesini kaldırırken, Süper Lig'deki futbolculara da vergi kapısını açıyor.

31.10.2019-11:26 - (Son Güncelleme: 31.10.2019-11:07)

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan yeni yasa teklifi futbol kulüpleri ile futbolcuları da yakından ilgilendiriyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen, Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, sporcuların ücretleri üzerinden kesilen ve ödenen gelir vergisinin spor kulüplerine iadesine yönelik uygulamayı yürürlükten kaldıracak.

Bu duruma göre, en yüksek gelir Falcao'a ait olduğu için en yüksek vergiyi de o ödeyecek. Tüm Süper Lig futbolcuları için de vergi yükü artıyor. Yeni yasa teklifine göre; 2020'den itibaren yalnız kulüpler kesinti-stopaj yoluyla vergi ödemeyecek, ayrıca futbolcuların da ertesi yıl mart ayında beyanname vermesi gerekecek.

Mevcut geçerli uygulamada hali hazırda futbolcuların işvereni olan kulüpler, futbolculara yaptıkları ödemeler üzerinden sabit ve düşük oranda, yüzde 15 vergi kesip Maliye'ye ödüyor. Net ücret üzerinden kulüpleriyle anlaşan futbolcular, aslında bu yüzde 15 oranındaki düşük vergiyi de hiç ödemiyor, tüm vergiyi işverenleri olan kulüpleri ödüyor. Futbolcuların banka hesabına yatan gelirleri ne kadar milyon Euro ya da TL olsa da ayrıca bir vergi ödeme yükümlülükleri yoktu.

Şu an mecliste görüşülen yeni gelir vergi tasarısı meclise geldiği haliyle değişmeden yasalaşırsa, hem kulüplerin ödediği vergi (stopaj) oranı yüzde 20'ye çıkacak, hem de futbolculara beyanname verme (ertesi yıl mart ayında) zorunluluğu gelecek. Beyanname verildiğinde vergi oranı bu kez yüzde 40'a kadar çıkmış olacak. Beyanname verecek futbolcular; yüzde 40'a göre vergi hesabı yapıp, yıl içinde kulüplerin ödediği yüzde 20'lik vergi stopajını ise hesaplanan vergiden mahsup edip (düşüp) kalan vergi tutarını vergi dairesine ödeyecekler. Netice de; yasa teklifine göre, futbolcuların 2020'de elde edecekleri kazançları üzerinden yüzde 40'a varan oranda vergi ödenmesi gerekecek...

Süper Lig futbolcularının ertesi yıl mart ayında beyanname verme zorunluluğu için; 2020 boyunca elde edilen gelirlerinin gelir vergisi tarifesinin dördüncü diliminde yer alan tutarı da aşması gerekiyor. Beyanname verildiğinde; süper lig futbolcularının 500 bin liralık gelir sınırını aşmaları zor olmayacağı için, yüzde 40'a varan oranda vergilendirilmeye de 2020 gelirlerinden itibaren başlanmış olunacak.

Bu yönüyle Süper Lig'deki yeni vergi oranları da, artık Avrupa liglerinin vergi oranlarına yaklaşıyor.

Alt Liglerde İse Bir Artış Olmayacak

Süper ligde yüzde 15 oranındaki stopaj oranı 2020'den itibaren yüzde 20'ye çıkarken (ilaveten ertesi yıl mart ayında beyanname verme zorunluluğu da getirilirken) süper lig altı liglerde avantajlı vergi oranında bir değişiklik öngörülmüyor. Bir alt Ligde yer alan sporcuların ücretlerinden yüzde 10 oranında vergi kesilirken diğer kulüplerse, tüm sporcu ödemelerinden yüzde 5 oranında vergi hesaplıyorlar.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal