Kültür Balıkçılığından 374 Milyon Dolar Kazanç

Muğla'da, 93 balık çiftliğinde, senede 90 bin ton balık üretiliyor. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 2019'da 85 ülkeye neredeyse 75 bin ton çipura, levrek ve alabalık ihraç edilerek, 374 milyon dolar kazanç sağlandığı belirtti.

08.05.2020-10:39 - (Son Güncelleme: 08.05.2020-10:33) Kültür Balıkçılığından 374 Milyon Dolar Kazanç
Muğla'da, 93 balık çiftliğinde, senede 90 bin ton balık üretiliyor. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 2019'da 85 ülkeye neredeyse 75 bin ton çipura, levrek ve alabalık ihraç edilerek, 374 milyon dolar kazanç sağlandığı belirtti.

Muğla sınırları içindeki 93 off-shore balık üretim çiftliğinde, ağ kafeslerde senede 90 bin ton deniz balığı yetiştiriliyor. Deniz kültür balıkçılığında Muğla, Türkiye'de üretimi yapılan balığın % 65'ini karşılıyor. Geçen sene, ağ kafeslerde ve toprak havuzlarda toplam 95 bin ton çipura, levrek ile alabalık üretimi yapıldı. Deniz kültür balıkçılığı üretiminde Türkiye birincisi olan Muğla'dan 2019'da 85 ülkeye, neredeyse 75 bin ton çipura, levrek ve alabalık dış satımı yapılarak, 374 milyon dolar kazanç sağlandı.

'2020'NİN 3 AYINDA İHRACATTAN 90 MİLYON DOLAR GELİR'

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Milas ilçesinin Güllük Körfezi'ndeki tesislerde araştırma yaptı. Müdür Saylak, Muğla'nın su ürünleri yetiştiriciliğinde ciddi merkezlerden biri olduğunu ifade ederek "Kültür balıkçılığı yetiştiriciliğinde ülkemizdeki üretimin yüzde 65'ini karşılıyoruz. 2019'da 75 bin ton levrek, alabalık ve çipura ihracatı gerçekleştirildi. İhracattan 374 milyon dolar elde etmiş bir sektörden bahsediyoruz. 2020'nin ilk 3 ayında ise, 18 bin 600 ton balık ihracatıyla 90 milyon dolar gelir sağladık. Pandemi başladığı günden bu yana tarımsal üretim, ilimizde kesintiye uğramadan devam ediyor. Üreticimizin her alanda yanındayız. Bunun yanı sıra su ürünleri yetiştiriciliğinde de faaliyetlerimiz sürüyor. İşçilerimiz ve üreticilerimizin dertlerini dinliyoruz. Balık üretiminde dünyanın 85 ülkesine ihracat yapıyoruz" şeklinde konuştu.

'MUĞLA EVDE KALSIN, ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ'

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Saylak, coronavirüs pandemisinin bir takım problemler meydana getirdiğini belirterek, şu açıklamada bulundu:

"Nisan ayından bu yana ihracatımızda yüzde 30 bir düşüş var. Bakanlığımız her zamanki gibi acil önlemler alarak, büyük marketlerle anlaşma yaptı. Bir hafta boyunca levrek ve çipura maliyetine satıldı. 'Türk somonu' diye adlandırdığımız gökkuşağı alabalığımızı, maliyetiyle tüketicilerimizle buluşturduk. Biriken stoklarımız hem iç piyasada tüketildi hem de coronavirüse karşı insanlarımız sağlıklı gıdaya ulaşmış oldu. Zor günleri önümüzdeki 2 ay içerisinde atlatacağımıza inanıyorum. Muğla evde kalsın. Biz üretmeye devam ediyoruz."

'550 ÇALIŞANIMIZ BULUNUYOR'

Bir su ürünleri şirketinin yönetim kurulu başkanı Ahmet Tolga Vural da, "Milas bölgesinde 5 işletmemiz mevcut. Bunun yanı sıra Samsun, Didim, Sinop ve Mersin'de çiftliklerimiz bulunuyor. Levrek, çipura, alabalık ve granyöz olmak üzere yıllık 25 bin ton balık üretimimiz mevcut. Yem fabrikalarımız, balık işleme ve paketleme tesislerimiz olmak üzere 550 çalışanımız bulunuyor. Yüzde 70 oranında ihracat gerçekleştiriyoruz" dedi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal