Koronavirüs, Çin'in Ekonomisini de Vurdu

Ölümcül koronavirüs, Çin ekonomisini de vuruyor. Ülkeden turist çıkışı ile ülkeye seyahat iptalleri başladı. Bazı ülkeler Çin’den ithalatı geçici olarak durdurdu. Çin ekonomisinin yavaşlaması beklentisiyle petrol fiyatları düşüyor. Asya borsalarından çıkan yatırımcı, Avrupa ve ABD’ye yöneliyor.

25.01.2020-10:56 - (Son Güncelleme: 25.01.2020-10:52) Koronavirüs, Çin'in Ekonomisini de Vurdu

Ortaya çıkan koronavirüs krizi dünya sağlığını tehdit ederken Çin ekonomisini oldukça kötü etkileyecek. Ülke ekonomisinin büyümesi, kriz nedeniyle beklentilerin oldukça altında.

S&P tarafından yapılan değerlendirme koronavirüsünün Çin ekonomisine yönelik tehdidini daha net biçimde ortaya çıkarıyor. Çin'deki koronavirüs salgını devam ederse ülke ekonomisinin büyümesi de hasar alacak.

Yapılan tahmine göre karantina ve hastalığın yayılma hızı ile Çin’in büyümesinin 2020 sonu için beklenenden yüzde 1.2 puan daha düşük gerçekleşecek.

Geçtiğimiz günlerde Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkmasının ardından birçok şehre ve ülkeye hızlıca yayılan koronavirüsde tehlike devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü, kısa süre önce ölümlere yol açan hastalık nedeniyle Cenevre'de kriz zirvesi düzenlenmesi çağrısında bulunurken, birçok havayolu şirketi de Çin uçuşlarından özel tedbirler hayata geçiriyor.

Ayrıca ülkenin birçok şehrinde karantina uygulamaları devam ediyor. Ortaya çıkan 2019-nCoV adı verilen koronavirüs dünyayı tehdit ederken piyasalarda da dalgalanmalara sebep oldu.

Salgından en çok Asya piyasaları etkilendi. Yatırımcılar Asya borsaları'ndan çıkarken ABD ve Alman hazine kağıtlarına yatırım yaptı. Salgından en hızlı etkilenmesi beklenen sektörler arasında ise perakende ve turizm ön planda.

GÜVENLİ LİMAN ALTIN OLDU

Ekonomi kulislerinde koronavirus salgınının kısa sürede kontrol altına alınamaması halinde Çin ekonomisinin aşağı yönlü risklerle karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapılıyor. Virüsün ortaya çıkmasının ardından küresel piyasada yatırımcılar güvenli liman olarak gördükleri altına sığınmaya başladı.

Gelişmeler etkisiyle Türkiye’de akaryakıt fiyatlarını belirlemede ölçüt olarak kullanılan ham petrol, yüzde 2,61 düşüşle 61.18 dolardan, ABD hafif petrolü yüzde 2.70 düşüşle 55.21 dolardan işlem görüyor.

Küresel piyasalarda birçok emtiada gerileme görülürken, iç piyasada altın fiyatları yükseliyor.

ALIŞVERİŞ SEZONUNDA VİRÜS ŞEHRİ BALTALADI

Çin'de önemli bir bölge olarak görülen Vuhan’daki virüsün gelişimi kentin gelişimine darbe vuruyor.

Şehir, ülke için büyük bir ulusal ulaşım merkezi ile General Motors, Honda ve daha birçok otomobil markası için parça üreten fabrikalar burada yer alıyor.

Çin, ekonomik kaybı atlatmak için tüketicilerinin daha fazla harcama yapmasını istiyor. Hastalık, yılın en yoğun alışveriş sezonlarından biri olan 'Çin Yeni Yılı' tatili sırasında ortaya çıktı.

Geçtiğimiz yıl aynı dönemde alışveriş rekorları kırılmıştı ve bu şekilde ülke ekonomisine büyük katkı sağlanmıştı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal