Konut, Taleple Artacak!

Eylül konut satışları, talep birikiminin erimesi ile geriledi. Uzmanlar, Türk tüketicinin uzun vadeli borçlanmak istemediği için mortgage kredisini benimsemediğini, 2021'de taleple fiyatların artacağı projeksiyonunu yapıyor.

15.10.2020-17:13 - (Son Güncelleme: 15.10.2020-17:27) Konut, Taleple Artacak!

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

Eylül ayında, 12 aylık konut satışları, yüzde 6,9 gerileyerek 137 bine geriledi. İpotekli satışlar ise yüzde 38,5’luk düşüşle 35 binlere indi.

Konut satışlarındaki trajik düşüşün ardında, iki buçuk kat artan konut faizleri yatıyor.

Haber365’e değerlendirme yapan Emlak Analisti Tebrnüş Kireçci, yeni bir faiz indirimine dek fiyatların gerileyeceğini, 2021’de fiyatın taleple artacağı kanaatinde.

İpotekli satışların büyük hacmine karşın, Kireçci, Türkiye’de tüketicinin uzun vadeli borçlanmak istemediği için, motgage kredisine geçilemeyeceğini ifade ediyor.

TALEP BİRİKİMİ, AĞUSTOS’TA ERİDİ

Tebernüş Kireçci, konutta, talep birikiminin ağustos ayında eritildiğini kaydediyor. Ağustos ayından sonra faizlerin 2,5 kat artarak, 0,64’ten, 1,50’lere çıkması ile satışların durmasının normal olduğu değerlendirmesini yapıyor.

KONUTTA TALEP ÖTELEMESİNDEYİZ!

Önümüzdeki birkaç ay daha ve faizler düşene kadar düşüşün devam edeceğini belirten, Kireçci, ‘İş yine talep ötelemesine dönüştü’ dedi.

KONUT KREDİSİ KAMPANYASI MUTLAKA YAPILIR!

Yakın zamanda olmasa da, konut kredisi kampanyalarının mutlaka yapılacağını kaydeden Kireçci, konutun mevcut durumunu şöyle özetliyor:

‘Konutta arz yok. Maliyetler çok yükseldi, bürokratik zorluklar var. Önümüzdeki dönem, talep de ve arz da düşük, seyredecek’ dedi.

2021’DE KONUT FİYATI TALEPLE ARTACAK!

2021 yılında, talebin arzdan fazla olacağını, son 1,5 yıldan beri taleplerin eridiğini kaydeden, Kireçci, ‘Stoklar bittiği zaman da, fiyatların yükseldiğini göreceksiniz’ diyor.

BORÇLANMA EĞİLİMİ, KREDİNİN ALTINDA KALDI! 

İnsanların borçlanma eğilimlerinin, konut kredilerinin altında kaldığını, ve tüketimin sadece cazip konut kredilerinde arttığına işaret eden, Kireçci, dünya ortalamasında da, borçlanma eğiliminin yavaş ve düşük kaldığını söyledi.

TÜKETİCİ, UZUN VADELİ BORÇ İSTEMİYOR!

Mortgage kredilerinin, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYİH) oranına baktığımızda, çok düşük kaldığını kaydeden, Kireçci, Türkiye’de genel eğilimin borcu bir önce bitirmek yönünde olduğunu şu sözlerle anlatıyor:

‘İnsanlar 10 yıl vadeli borçlanmak istemiyor. 10 yıl vadeli, uygun koşullarda kredi verilirken, en uzun borçlanan 7 yıl vadeden uzun kredi almadı.

Kireçci, Türkiye’de tüketicinin, bir an önce borçtan kurtulmak istediğini, uzun vadeli borcu benimsemediği için, Türkiye’de mortgage kredisine geçilemediğini belirtiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal