KOBİ'lere Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasıyla İlgili Düzenleme Yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığınca, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) yönelik devlet destekli ticari alacak sigortasıyla ilgili düzenlemeye gidildi.

25.03.2020-13:53 - (Son Güncelleme: 25.03.2020-13:50) KOBİ'lere Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasıyla İlgili Düzenleme Yapıldı
Hazine ve Maliye Bakanlığınca, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) yönelik devlet destekli ticari alacak sigortasıyla ilgili düzenlemeye gidildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığının "Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Tarife ve Talimat Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaay girdi.

Buna bakıldığında, bütün KOBİ'ler ticari alacak sigortası kapsamına dahil edilirken, belirlenen koşulları sağlayan mikro ve küçük büyüklükteki işletmelerin yanı sıra orta ölçekteki işletmelere de alacak sigortası imkanı verilecek.

Bu çerçevede bahsedilen işletmelerin, bir önceki mali senedeki senelik net satış hasılatının 125 milyon TL'den az olması gerekecek. Alacak sigortası, tacir sıfatı olmayan gerçek kişilere yapılan satışlara teminat temin edilmeyecek.

Alacak sigortası kapsamında teminat verilecek alıcıların tespit edilmesi amacıyla yapılacak risk değerlendirmesiyle ilgili teklifin sunulduğu tarih itibariyle 10 gün içinde poliçenin düzenlenmesi durumunda bununla ilgili sorgulama ücreti alınmayacak.

Prim hesabında temel alınacak alacak sigortası talebinde bulunan işletmenin son mali senede süreli satışlardan sağladığı ciro tutarı da 25 milyon TL'den 125 milyon TL'ye çıkarıldı.

Cironun vade gününe göre belli bir yüzdesi alınarak belirlenen net prim ve teminat tutarları 120, 180 ve 360 güne kadar süreli satışların yanında 240 güne kadar süreli olanlar için de hesaplanabilecek.

Alacak sigortası talebi olan işletmenin süreli satışlardan sağladığı cirosuna bakılarak 750 bin TL'ye kadar teminat limiti olacak. Azami teminat sınırı, alacak sigortası talebi olan işletmenin alıcı için talep ettiği teminat sınırı ve risk değerlendirme kriterleri göz önünde bulundurularak artırılabilecek. Bu karar, 1 Nisan'da uygulamaya alınacak.

Bir önceki mali senedeki senelik net satış hasılatı 40 milyon TL ve daha az olan orta ölçekteki işletmelere bugün, bir önceki mali senedeki senelik net satış hasılatı 40 milyon 1-125 milyon TL arasında olan orta büyüklükteki işletmelere de 1 Nisan itibariyle alacak sigortası sunulacak.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal