Kısa Dönem Askerlik Yapanların Hakları Nelerdir?

Askerliğini kısa dönem yapacak olanlar, bu konuda 1111 sayılı Askerlik Kanunu üzerinde bildirilen hükümlere tabi olmaktadır. Bu askerler, yasanın kendilerine tanıdığı haklara sahip olmakla birlikte, askerliğini uzun dönem yapan kimselerden biraz daha farklı kurallarla askerliklerini tamamlamaktadır.

30.03.2020-19:01 - (Son Güncelleme: 30.03.2020-19:02) Kısa Dönem Askerlik Yapanların Hakları Nelerdir?

Kimler Kısa Dönem Asker Olabilir?

Herhangi bir üniversitenin dört yıllık bölümlerinden mezun olmuş kimseler, askerliklerini kısa dönem olarak yapabilirler. Bu kimselere tanınan kısa dönem asker hakları arasında askerlik süresinin altı ay olması bulunmaktadır. Bu uygulamanın amacı, üniversite mezunu olan kimselerin eğitim aldıkları alan konusunda daha hızlı şekilde çalışmaya başlamaları ve gerek devlete gerekse topluma faydalı bir birey olmalarıdır. Bu nedenle üniversite mezunları askerliğini altı aylık sürede tamamlarlar.

Kısa Dönem Askerlikte İzin Var Mı?

Üniversite mezunlarına sunulan kısa dönem asker hakları içerisinde diğer askerlere verildiği gibi izin hakkı bulunmaktadır. Askerlik yemini edildikten sonra askerler çarşı iznine çıkabilmektedir. Bu çarşı izni, uzun dönem asker hakları içerisinde olduğu gibi ayda iki gündür. Bunun dışında kısa dönem askerlik yapan bir kimsenin askerlik yapacağı altı aylık süre içerisinde, toplam 12 gün izni bulunmaktadır. Eğer asker bu iznini kullanmazsa, 12 gün erken bir şekilde tezkeresini alabilir.

Kısa Dönem Asker Maaşları

Kısa dönemde asker hakları arasında bu askerlerin aldıkları maaşlar da bulunuyor. Bu maaşın miktarı, nerede askerlik yapıldığına göre değişmektedir. Eğer askerlik, şartları çok daha ağır olan doğu illerinde yapılıyorsa, askerin alacağı ücret rütbesine göre 350 TL'den başlar ve 450 TL'ye kadar yükselebilir. Ancak askerlik doğu illerinin dışında kalan bir bölgede yapılıyorsa, bu durumda asker 150 TL maaş alır. Bu verilen maaşlar uzun dönem askerlik yapanların aldıkları maaşlar ile aynıdır. Fakat askerliğini asteğmen olarak yapanlar, 250 TL maaş alabilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal