Kiracıları Sevindiren Düzenleme Meclis'ten Geçti

20 milyon kiracının cebini rahatlatacak düzenleme Meclis'ten geçti. Kira fiyat artışlarında yüzde 27 olarak uygulanan tavan artış oranı yüzde 16'ya düştü. Düzenlemenin kabul edilmesiyle beraber bin liralık kirada 270 lira olan tavan artış oranı da 110 lira inerek 160 liraya inmiş oldu.

17.01.2019-12:16 - (Son Güncelleme: 17.01.2019-12:01) Kiracıları Sevindiren Düzenleme Meclis'ten Geçti

Döviz kurlarındaki dengeler yüzünden üretici fiyatları artınca Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni bir adım attı.

Bakanlığın geçtiğimiz aylarda açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'na dahil edilen bir düzenlemeyle kira fiyat artış oranlarında baz alınan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yerine Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) kullanılmasına karar verildi.

Bakanlığın düzenlemesinden sonra 20 milyon kiracı merakla 2018 yılı enflasyon rakamlarının açıklanmasını beklemişti. Tüm gözlerin çevrildiği veri Ocak ayının ilk haftası belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), açıkladığı 2018 Aralık ayı enflasyonunda TÜFE'de yüzde 0,40 Yİ-ÜFE'de ise yüzde 2,22 düşüş oldu. Aralık ayındaki gerilemeyle beraber senelik enflasyon TÜFE'de yüzde 20,30, ÜFE'de ise yüzde 33,64 oldu.

10 PUANLIK FARK VAR

Kira artış oranlarında baz alınan 12 aylık ortalama ÜFE'de yüzde 27, TÜFE'de ise yüzde 16,33 oldu.

Fakat enflasyon rakamlarının belli olması ile beraber kira artış oranlarında ÜFE yerine TÜFE'nin baz alınmasını planlanan düzenlemenin Meclis'ten geçmemesinden kaynaklı kira artış oranlarının ÜFE üzerinden yapılmaya devam edeceği belirtilmişti. Bu da bin liralık bir kirada aylık 110 lira daha fazla ödenmesi demekti.

DÜZENLEME MECLİS'TEN GEÇTİ

Milyonlarca kiracının ev sahipleri ile yapacakları zam oranı görüşmelerinde cebini rahatlatacak olan düzenleme geçtiğimiz gece Meclis'ten geçti.

ÜFE YERİNE TÜFE BAZ ALINACAK

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Torba Yasa'da bulunan bir madde ile yenilenen kira dönemlerinde alınacak kira bedeli, bundan önceki kira yılında Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını aşmayacak.

BİN LİRADA 100 LİRA DAHA AZ 

Kararın yasalaşmasıyla beraber 2019'da kira artış oranı TÜFE'deki 12 aylık ortalaması olan yüzde 16'yı aşmayacak. Bu hesaplamaya göre ise bin TL'lik bir evde oturan vatandaşın kirası en fazla yüzde 16'lık zam sonrası bin 160 TL'ye çıkacak. Bu rakam ÜFE baz alınsaydı bin 270 liraya yükselecek kiracılar TÜFE'ye göre 110 lira daha fazla kira ödeyecekti.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal