Kıdem Tazminatı Alma Şartları

Kıdem tazminatı işçilerin bir iş yerinde çalışırken haksız yere çıkarılması, kendi isteği olmadan işten ayrılması ile elde edilen toplu ödenen tazminata denir. Her işçinin çalıştığı yerden kıdem tazminatı alabilmesi için bazı şartlar aranmaktadır.

17.03.2020-13:34 - (Son Güncelleme: 17.03.2020-13:30) Kıdem Tazminatı Alma Şartları

Bu şartların sağlanması koşulu ile işçinin hakkı olan tazminat işçiye ödenir. İşveren işçinin kıdem tazminatı alması konusunda herhangi bir zorluk çıkartamaz.

Kıdem Tazminatı Alma Şartları

- Bir işçi eğer çalıştığı iş yerinde en az 1 yıl çalışmışsa ve kendi isteği olmadan işten çıkartılırsa, kıdem tazminatı işçiye ödenir. Bir yılın altında çalışan işçilere herhangi bir kıdem tazminatı ödenmez.

- Erkek işçi iş yerinde çalışırken askerlik görevi zamanı gelmişse, işçi yine elde olmayan sebeplerden ötürü işten ayrılmak zorunda kalacağından, işçiye kıdem tazminatı ödemesi yapılır. Bu durumda da yine erkek işçinin çalıştığı yerde en az 1 yıl çalışıyor olması gerekir.

- Kadın işçiler evliliği durumunda kadın işçiye kıdem tazminatı ödemesi yapılır. Bu durumda kadın işçinin iş verene iş sözleşmesinden 1 yıl önce bildirmesi gerekmektedir. Yazılı olarak sunulan bu sözleşme ile birlikte kıdem tazminatı almaya hak kazanılır.

- Devlet memurluğuna geçiş yapan işçiler yine kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır. Özel sektörde çalışan bir işçi iş kanunun 4a statüsünde ki kanuna göre bu durum zorunlu bir hal olmaktan çıkmıştır. Burada durum işverenin insiyatifine bırakılmıştır.

- İşçinin emeklilik zamanı geldiği durumda çalıştığı yerden kıdem tazminatı isteme hakkı bulunmaktadır. Yine bu durumda işçinin prim ve gününü dolduğunu belgelemesi şarttır.

Kıdem Tazminatın'da Üst Çalışma Yılı Limiti Var Mı?

İşçilerin en merak ettiği konular ise 10 yıl aynı işyerinde çalışan kıdem tazminatı alabilir mi sorusudur. Bir işçinin kıdem tazminatı hakkını elde edebilmesi için en az 1 yıl süre gerekmektedir. Dolayısıyla 10 yıl aynı iş yerinde çalışan bir işçi kıdem tazminatı alabilir. İş kanunun 9.maddesine göre işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için üst çalışma limiti bulunmamaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal