Kıdem İhbar

Çalışanlar belli bir yerde bir süre çalıştıktan sonra kıdem ve ihbar tazminatı almaya hak kazanırlar.

24.03.2020-10:23 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-22:19) Kıdem İhbar

Kıdem ve ihbar tazminatı birbirinden farklıdır ve farklı durumlarda değerlendirilir.

Kıdem Tazminatı Nedir?

Kıdem tazminatı, bir kişi belli bir işte en az bir yıl çalıştıktan sonra almaya hak kazandığı tazminattır. Fakat her 1 yıl çalışmış olan kişi bu tazminatı alaya hak kazanamaz. Bu tazminatı alabilmek için işten çıkarılmış olmanız veya iş kanununda geçen haklı sebeplerle sözleşmeyi fesih edebilmeniz gerekmektedir. Kıdem tazminatı sizin o işteki çalışma süresine göre değişir fakat kabaca çalıştığınız her yıl için aldığınız 1 aylık ücret olarak hesaplanır. Sahip olduğumuz iş kanunu işçileri koruyan bir kanundur ve bu nedenle Kıdem tazminatı işten çıkarılan işçilerin mağdur olmaması adına işveren tarafından ödenir.

İhbar Tazminatı Nedir?

Siz işten çıkmaya karar verdiğinizde veya işveren sizi işten çıkarmaya karar verdiğinde önceden haber verilmesi yani işçiye veya işverene ihbar edilmesi gerekmektedir. Yani işveren, işçiye seni kovdum gidebilirsin diyemez. Bunu yaparsa ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. Aynı şekilde işçi aniden işten çıkamaz. İhbar tazminatını işçi yada işveren ödeyebilir. İşveren bu bedeli çalışarak da ödeyebilir.

İhbar Tazminatı Süreci Nasıl Olur?

İhbar süresi de sizin o şirketteki çalışma sürenize bağlıdır. Eğer 6 aydır aynı şirkette çalışıyorsanız 2 hafta, çalışma süreniz 1 yıl ise 4 hafta, 1,5 - 3 yıl arası ise 6 hafta, 3 yıldan fazla ise 8 hafta ihbar süreniz vardır. İşten çıkmak için kıdeminize göre ihbar sürenizi doldurarak çıkmanız gerekmektedir ya da bu çalışma bedelini işverene ödeyerek işten çıkabilirsiniz. Ya da işveren sizi hiç çalıştırmadan bu bedeli size ödeyerek işten çıkarabilir. İhbar süresini doldurma ya da hemen işten çıkarma insiyatifi işverenin elindedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal