Karadeniz'de 2 Aya Kadar Yeni Bir Müjde Gelebilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 'Kuvvetle muhtemel keşif yapılan bölgenin aşağısındaki katmanlarda da yeni keşif yakalayabiliriz' dedi.

27.08.2020-12:46 - (Son Güncelleme: 27.08.2020-16:50) Karadeniz'de 2 Aya Kadar Yeni Bir Müjde Gelebilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'de bulunan 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervi ile ilgili, 'Kuvvetle muhtemel keşif yapılan bölgenin aşağısındaki katmanlarda da yeni keşif yakalayabiliriz. Derinlikleri ve uzunlukları birbirine benziyor. 2 aya yeni müjde gelebilir' açıklamasında bulundu.

Bakan Fatih Dönmez, CNN Türk yayınında gündemle ilgili soruları cevapladı.

Türkiye'nin 14 ay önce sismik faaliyetlere başladığını anımsatan Bakan Dönmez, 320 milyar metrekübün üzerinde rezerv olduğunu, böylelikle rezerv melesinde revizyonun yukarı doğru seyredeceğini dile getirdi.

Bakan Dönmez, Türkiye Petrolleri'nin (TP) yakın coğrafyadaki petrol ve doğal gaz yerlerinde ortaklıkları olan bir firma olduğuna işaret ederek, 'Rusya’nın muhtelif yerlerinde, Irak’ta ve Afganistan’da petrol sahalarımız var. Bu anlamda TP, bölgesinde ciddi bir oyuncu oldu. Niyetimiz bunu küresel ölçeğe taşımak. 2020'de denizdeki keşifler arasında bir numarayız' şeklin konuştu.

Karadeniz'de açılan kuyularda üretime başlanacağını ve doğal gaz kullanımının 2023 yılında yetişeceğini belirten Bakan Dönmez, 'Biz kuyuları açtıkça o kuyulardan üretime geçeceğiz. Gazı uzun yıllar boyunca Bulgaristan sınırından, TürkAkım ile birlikte Kıyıköy'den alıyoruz ve 81 ilimize doğal gazı götürüyoruz. Buradaki doğal gazı ana iletim şebekesine Ereğli ya da Akçakoca'dan bağlayacağız' açıklamasında bulundu.

Bakan Dönmez, sekiz bin kilometrekarelik TUNA-1 lokasyonunun yalnızca çeyreğinde faaliyet yürütüldüğünü ve benzer yapılarda keşiflerin yapılabileceğini ifade ederek, 'Kuvvetle muhtemel aşağıdaki katmanlarda yeni keşif yakalayabiliriz. Derinlikleri ve uzunlukları birbirine benziyor. 2 aya yeni müjde gelebilir' diye konuştu.

Bakan Dönmez, Türkiye'nin 3. sondaj gemisi Kanuni'nin sene sonuna kadar işlemlerin sonlanacağını belirterek, 'Kanuni gemisi yıl sonuna kadar Karadeniz'de olacak. Bu noktada 40'a yakın kuyu açılması gerekiyor. Bir potansiyel görülürse iki sondaj gemisi de yeterli olmayacak' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin milli sondaj gemileriyle gerçekleştirdiği faaliyetlerinde Karadeniz ya da Akdeniz ayrımı yapılmadığını ifade eden Bakan Dönmez, Karadeniz'deki gibi Akdeniz'de de sismik verilere bakıldığını söyledi. Fatih Dönmez haritalama faaliyeti gerçekleştirildiğini fakat Karadeniz'deki verilerin zıddına Akdeniz’deki sondaj çalışmalarının devamının gelmediğini belirtti.

Bakan Fatih Dönmez, Akdeniz'de potansiyeli olan bölgelerde sondaj çalışmalarının süreceğinin altını çizerek, 'Hem petrol hem doğal gaz bulma ihtimalimiz var. Akdeniz'de yapılan keşiflerin ağırlığı doğal gaz oldu. Aynı sahada petrol ve doğal gazın üretildiği noktalar var. Bizim beklentimiz gaz gibi gözüküyor ama bu yapılacak sondaja göre netleşecek' açıklamasında bulundu.

Diğer taraftan TP haricinde % 30 orta ölçekli özel sektör yatırımcılarının da petrol alanında etkin olduğuna işaret eden Bakan Dönmez, özel sektörün milli kurumlarla ortak ya da tek olarak arama faaliyetlerini gerçekleştirebileceğini çünkü umuma açık olan petrol bölgesindeki kaynakların ülkeye kazandırılmasını isteneceğinin altını çizdi.

TÜRKİYE'DE GÜNLÜK PETROL ÜRETİMİ 53 BİN VARİL

Bakan Dönmez, Türkiye'nin karada da kritik sondaj çalışmaları gerçekleştirdiğinden bahsederek, her sene hemen hemen 100 sondaj yapıldığını ve TP'nin son 20-25 sene içinde karadaki üretimini 50 bin varilin üstüne çıkardığını dile getirdi.

Türkiye'nin günlük hemen hemen 1 milyon varil petrol tüketimine göre konu olan üretim rakamının az kaldığına işaret eden Bakan Dönmez, şu ifadeleri kullandı:

'Üretim rakamlarını günlük 100 bin varile çıkarmamız gerekir. Karadaki faaliyetlerimizi arttırarak devam ediyoruz. Son yıllarda yeni keşiflerle birlikte günlük üretimimizi 42 bin varilden 53 bin varillere çıkardık. Petrol üretimimizin büyük bir kısmını Güneydoğu'da, doğal gaz üretimimizi ise Trakya'da gerçekleştiriyoruz.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal