Karadeniz Yatırım Üssü Olacak!

Doğalgaz keşfi,nin yapıldığı Karadeniz Bölgesi'nin, maliyet avantajıyla yatırım üssü olması bekleniyor.

24.09.2020-10:12 - (Son Güncelleme: 24.09.2020-10:17) Karadeniz Yatırım Üssü Olacak!

Karadeniz’deki doğalgaz keşfinden sonra, bazı illerin doğalgazı daha ucuza kullanacağı ortaya çıktı. 12 avantajlı ile gazın çıkarılmaya başlanmasıyla ciddi bir yatırım gitmesi bekleniyor. Bölgenin kaderini değiştiren olay, 320 milyar metreküplük doğalgazın keşfiyle başlamıştı. Daha sonra rezervin, bölgedeki iki katmandan daha çıkarılacak gaz ile 1 trilyon metreküpe revize edilebileceği belirlenmişti.

Zonguldak civarından çıkarılacak doğalgaz, doğal olarak, başta Zonguldak olmak üzere, çevre illere daha avantajlı fiyatlarla yansıtılacak.

BÖLGENİN NAKLİYE VE DEPOLAMA AVANTAJI VAR!

Nakliye ve depolama maliyetlerinden dolayı, Batı ve Orta Karadeniz bölgesinin avantajlı olduğu coğrafyada, Bartın, Zonguldak, Samsun,  Düzce, Bolu, Karabük, Ordu, Sinop Kastamonu, Çorum, Tokat ve Amasya’nın fiyat avantajına sahip olduğu belirlendi.

Türkiye’nin gaz keşfinden dolayı, 2021 yılında sona erecek alım garantili gaz kontratlarında, Türkiye’nin daha avantajlı oturacağı, ve daha büyük indirimlerle anlaşma yapması da bekleniyor.

KEŞİF GAZ, TÜRK AKIMINA EKLEMLENEBİLİR

320 milyar metreküplük keşfin yapıldığı bölge, coğrafi yakınlık nedeniyle Türk Akımı doğalgaz hattına eklemlenebileceğinin, kapalı kapılar ardında görüşüldüğü ortaya çıktı.

Keşfin yapıldığı gaz ile Rusya'dan gelen Türk Akımı’nın Kıyıköy iletim hattının,  birleştirilmesi durumunda, Türk Akımı'nın geçeceği illere de avantaj sağlanabileceği belirtildi. Bu senaryonun uygulanması durumunda ise, Marmara ve Batı Karadeniz bölgeleri de pozitif etkilenecek.

KARADENİZ YATIRIM ÜSSÜ OLACAK!

Gaz keşfinin yapıldığı bölgede, fiyat avantajı nedeniyle, yatırımların bu bölgeye kayması bekleniyor. Bölgede fabrikaların açılması, istihdamın artması ve bölgenin üretim merkezi haline gelebileceği öngörülüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal