Kamu Bankaları Şirket ve Bireysel Müşterilerin Ödemelerini Erteleyecek

Ziraat Bankası, 31 Mart'ta ödenmesi gereken taksit, faiz ile anaparasını ödeyemeyen firma ve bireysel müşterilerin ödemelerini erteleyecek.

23.03.2020-10:14 - (Son Güncelleme: 23.03.2020-11:29) Kamu Bankaları Şirket ve Bireysel Müşterilerin Ödemelerini Erteleyecek

Ziraat Bankası, 31 Mart'ta ödenmesi gereken taksit, faiz ve anaparasını ödeyemeyen firma ve bireysel müşterilerin ödemelerini öteleyecek.

Ziraat Bankası'ndan gelen açıklamada, küresel çapta yaşanan ve Türkiye'yi de etkileyen yeni coronavirüs salgınının ekonomik yaşama ilişkin olası hasarlarını en aza indirme amacıyla alınan tedbirler kapsamında yeni destek adımlarının devreye sokulduğu belirtildi.

Açıklamada, "Bu vesileyle öncelikle, salgında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, tedavi altındaki vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz. Bu süreci aşmak için en çok ihtiyaç duyduğumuz hususun toplumsal farkındalık ile güçlü birliktelik olduğuna, devletimizin ve milletimizin el ele vererek en kısa zamanda bu badirenin üstesinden geleceğine inanıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın hızla almaya başladığı ve tüm ekonomi kurumlarımızla birlikte Ziraat Bankası olarak bizlerin de katkı sunduğu önlemlerle, mevcut durumu en az zararla atlatan ülkelerden birisi olacağımıza güvenimiz tamdır." ifadeleri yer aldı.
Yapılan açıklamada, vatandaşların işsiz kalmasının önüne geçebilme ve aynı zamanda üretim altyapısını ve iş gücü piyasasını ayakta tutmanın ekonominin bütün paydaşlarının ortak hedefi olması gerektiğinin altı çizildi.

Bu hedef yönünde Ziraat Bankası şubelerinin 09.00-17.00 saatleri arasında müşterilere hizmet vermeyi sürdürüleceği belirtilen açıklamada, bu yaklaşımla, "Ekonomik İstikrar Kalkanı" hamlesi yönünde, Ziraat Bankası'nın yeni bir adım attığı bildirildi.

TEBDİRLER BUGÜNDEN İTİBAREN UYGULANACAK

Açıklamada, vatandaşların ve iş dünyasının bu dönemde nakit akışlarında yaşayabilecekleri bozulmaya karşı belli başlı desteklerin devreye sokulduğu belirtildi.

Bu kapsamda, 31 Mart'ta ödenmesi gereken dönem sonu taksit, faiz ve anaparasını ödeyemeyen firma ile bireysel müşterilerin talepleri üzerine konu olan tedbirlerin ötelenmesine imkan sunulduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Nakit akışı bozulduğu için ödeme sorunu yaşayan müşterilerimizin mevcut kredilerinin 6 aya kadar ödemesiz dönem olmak üzere, turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde ise 12 aya kadar ilave süre tanınmak suretiyle, uygun vadeli yapılandırma uygulamalarının geliştirilmesi uygulamaya alındı. Personel maaşlarını, bankamız üzerinden ödeyen firmaların şubat ayı sonu itibarıyla mevcut istihdamlarını azaltmamaları kaydıyla önümüzdeki 3 aylık personel maaş gideri kadar ilave limit imkanı verilmesi tedbirini aldık. Kredili müşterilerimiz tarafından bankamız üzerine keşide edilmiş çeklerinin ödenmesi amacıyla kullanılmak üzere genel kredi limitlerinin artırılarak ilave nakit kredi limiti tahsis edilmesi tedbirlerini uygulamaya aldık. İşletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak üzere bankamız kurumsal kredi kartı ve DBS limiti bulunan müşterilerimizin kurumsal kart limitlerinin artırılması tedbirlerini bugünden itibaren uygulamaya almış bulunuyoruz."

İSTİHDAM AZALTMAYAN ŞİRKETLERE 3 AYLIK PERSONEL MAAŞ GİDERİ KADAR LİMİT İMKANI

Banka aynı zamanda, personel maaşlarını Ziraat Bankası üzerinden ödeyen firmaların şubat ayı sonu itibariyle mevcut istihdamlarını azaltmamaları kaydıyla gelecek 3 aylık personel maaş gideri kadar ek limit fırsatı vereceğini açıkladı.


KREDI ÖDEMELERİNE EK MÜDDET

Ziraat Bankası, ödeme problemi yaşayan müşterilerin var olan kredilerinin 6 aya kadar ödemesiz olarak, turizm benzeri dönemsel çalışması olan sektörlerde de 12 aya kadar ek süre vermek suretiyle uygun süreli yapılandırma temin edecek.

VAKIFBANK'TAN 9 MADDELİK YARDIM PAKETİ

VakıfBank, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi’nde (FİKKO) alınan önlemler ve Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) tavsiye kararları yönünde müşterilerinin virüs salgını sürecini mali anlamda en az hasarla atlatabilmesi için 9 maddelik destek paketini devreye soktu.

VakıfBank’tan gelen açıklamaya bakıldığında, banka bütün dünyayı tesiri altına alan coronavirüs pandemisine yönelik attığı adımlara bir yenisini daha ekledi.

Kredi sürelerinin ertelenmesinden mevcut kredilerin tekrar yapılandırılmasına kadar birçok maddeyi barındıran paket kapsamında, firmaların, 31 Mart devre sonu faizleri de dahil olarak 30 Haziran’a kadarki bütün kredi taksitleri ve ödemeleri hususunda esneklik temin edilecek.

İstihdam koruma amaçlı kredi taleplerini karşılamak için işletmelere 3 aylık maaş gideri kadar uzun süreli kredi kullandırılacak. İşletmelerin mevcut kredileri, kendi nakit akışlarına uygun ve sektörel hallerine göre ödemesiz dönemli olarak yeniden yapılandırılacak. Turizm ve şehir içi toplu taşıma dahil en çok etkilenen sektörlere özgü krediler, 12 aya kadar ödemesiz dönemli olarak yapılandırılacak.

Firmaların vergi, SGK gibi kamusal ödeme sorumluluklarını kolaylaştırmak için nakit yönetim limitleri artırılarak, bu limitlerden yapılacak ödemelere 3 ay ödemesiz, 12 aya kadar taksit fırsatı verilecek.

Firmalara ait Business Kartlarda limit artırımına gidilerek, maliyetsiz tedarik kapasiteleri artırılacak. VBanko Çek ürününün limiti ve yaygınlığı artırılarak, bankacılık garanti imkanının dolaşıma sürülmesi yöntemiyle nakit gereksinimi azaltılacak ve maliyetsiz finansman imkanı verilecek.

Bireysel kredi gereksinimi olan vatandaşların kredi talepleri, VakıfBank Mobil, internet bankacılığı ve Sky Limitler üzerinden gerçekleştirilerek salgın riskine maruz bırakılmayacak. Bireysel kredi müşterilerinin taksit, kredi kartı ödemeleri 3 aya kadar ertelenebilecek.

Açıklamada fikirlerine yer verilen VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, salgında yaşamını yitiren vatandaşlara Allah’tan rahmet, hastalara acil şifalar diledi.

VakıfBank olarak 65 senedir toplumun her kesiminin yanında olduklarının altını çizen Üstünsalih, ‘’Bugün de birlik olmamız gereken zamanları yaşıyoruz. Ülkemiz ve milletimiz için zor olan bu süreçte hem iş dünyasının hem de bireysel müşterilerimizin yanında olmak üzere bir destek paketi hazırladık. Bu süreçten en az hasarla çıkmak için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz.” dedi.

VakıfBank Mobil, internet bankacılığı ve ATM’ler üstünden yapılamayan işlemler için VakıfBank şubeleri 09.00-17.00 saatlerinde, Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen önlemlere uygun olarak çalışmayı sürdürecek.

HALKBANK DA İSTİKRAR ÖNLEMLERİNİ AÇIKLADI

Halkbank, coronavirüs salgınına karşı finansal istikrar tedbirlerini açıkladı.

Bankadan gelen açıklamaya göre, dünya genelinde etkisini gösteren coronavirüs salgınıyla mücadele Türkiye'de de sürerken Halkbank, kamu bankası misyonuyla başta esnaf ve KOBİ'ler olmak üzere bütün müşterilerine kesintisiz hizmet vermeye devam ediyor.

Halkbank, Türkiye'deki finansal istikrarın korunması, işletmelerin desteklenmesi, istihdamın korunması ve hane ekonomilerinin devamlılığının sağlanması adına alınan "Finansal İstikrar Kalkanı" kapsamındaki önlemleri açıkladı.

Buna bakıldığında, 31 Mart 2020'ye kadar taksit, faiz ve anaparasını ödeyemeyen firmalar ile bireysel müşteriler, bu döneme ait ödemelerini erteleyebilecek.

Esnaf ve sanatkarların bu dönemde yaşadıkları negstifliklere destek olmak için talep etmeleri durumunda kullanmış oldukları kredilerin bu senenin nisan, mayıs ve haziran aylarında süreleri gelecek olan anapara ve faiz ödemeleri, ödeme sürelerinden itibaren 3 ay vadeyle ve faizsiz bir şekilde ertelenecek.

Nakit akışı bozulduğu için ödeme problemi yaşayan banka müşterilerine, 6 aya kadar ödemesiz dönemle kredilerini uygun süreli yapılandırma imkanı verilecek. Ödemesiz dönem, turizm benzeri dönemsel çalışması olan sektörlerde 12 aya kadar uzatılabilecek.

ŞİRKETLERE, PERSONEL MAAŞ GİDERİ KADAR EK KREDİ LİMİTİ

Personel maaşlarını Halkbank üzerinden ödeyen şirketlere, istihdamlarını şubat sonuna kadar azaltmamaları konuşuluyla gelecek 3 aylık dönem boyunca personel maaş gideri kadar ek kredi limiti verilecek.

Bankanın kredili müşterileri aracılığıyla Halkbank üzerine keşide edilmiş çeklerin ödenmesi için genel kredi limitleri artırılarak firmalara ek nakit kredi limit tahsis edilecek.

İşletme sermayesi gereksinimlerini karşılamak için, Halkbank kurumsal kredi kartı ve Doğrudan Borçlandırma Sistemi limiti olan firmaların kurumsal kart limitleri artırılacak.

Coronavirüsünün Türkiye'nin finansal istikrarını negatif etkilemesine engel olmak için salgın sürecinde ihtiyaç görülmesi halinde yeni önlemler de hayata geçireceğini ifade eden Halkbank, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başta esnaf ve KOBİ'ler olmak üzere milli ekonominin bütün etkenlerinin güçlü destekçisi olmayı sürdüreceğini belirtti.

Yurt genelinde 1.000 şubesinde 09.00-17.00 saatleri arasında hizmet vermeyü sürüdrecek olan Halkbank, salgında vefat eden vatandaşlara Allah'tan rahmet, tedavi altındakilere de acil şifalar diledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal