İzinsiz Sayaç Değiştiren Firmaya "Hukuk Dışı" Kararı Çıktı

Abonesinin sayaç tipini tercih dışı bir şekilde değiştiren Başkentgaz AŞ'nin tüketici haklarına ve hukukun genel ilkelerine aykırı davrandığına hükmedildi.

17.02.2020-09:38 - (Son Güncelleme: 17.02.2020-09:16) İzinsiz Sayaç Değiştiren Firmaya "Hukuk Dışı" Kararı Çıktı

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), konutundaki ön ödemeli doğal gaz sayacı kendisine bilgi verilmeden faturalı sayaçla değiştirilen abonenin başvurusunu inceleyerek, dağıtım şirketinin tercih hakkı sunmadan abonelerini fiilen mekanik sayaç kullanmaya zorlamasının, hukuka, hakkaniyete, temel tüketici hakları ile hukukun genel ilkelerine aykırı olduğu kanaatine vardı.

Kurum, bu konuda Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ Genel Müdürlüğü'ne tavsiye kararı aldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, kendisine bildirim yapılmadan ve evinde bulunmadığı bir zamanda Başkentgaz AŞ tarafından konutundaki ön ödemeli doğal gaz sayacı sökülerek yerine mekanik (faturalı) sayaç takıldığını iddia eden bir abone, sayaç için seçim hakkı tanınmadığı ve açma kapama ile sayaç güvence bedeli tahsil edildiği gerekçesiyle Kurum'a başvuruda bulundu.

KDK, inceleme sonucunda, Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili hükmü gereği sistemdeki tüm sayaçların mülkiyetinin dağıtım şirketine ait olduğuna; ön ödemeli sayaçların sisteme getirdiği yük nedeniyle kullanımının kademeli olarak azaltılmasının doğal gaz piyasası açısından önem arz ettiğine kanaat getirdi.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), abonelerine tercih dışı bir şekilde mekanik sayaç kullandıran Başkentgaz AŞ'nin tüketici hakları ve hukukun genel ilkelerine aykırı davrandığına karar verdi. Bu karar, konutundaki ön ödemeli doğalgaz sayacı kendisinden habersizce faturalı sayaçla değiştirilen abonenin KDK'ye yaptığı başvuru sonucunda alındı.

Anadolu Ajansı'nın edindiği bilgiler, sayaç değişimiyle ilgili kendisine karar alma şansı verilmediğini belirten bir abonenin, bunun yanında sayaç açma kapama ile güvence bedeli tahsil edildiği gerekçeleriyle KDK'ye başvurduğu yönünde. Yapılan incelemelerde ön ödemeli sayaç kullanımının doğalgaz piyasasını ve sistemini rahatlatabileceği gerekçesiyle kademeli olarak azaltılması gerektiği belirtildi. Ek olarak, tüm sayaçların mülkiyetinin Başkentgaz AŞ'de bulunduğunun da altı çizildi.

Kurum, yaptırım olarak Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ Genel Müdürlüğü'ne tavsiyede bulunma kararı aldı.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağıya kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal