İşyeri Sahiplerine Müjde! Erken Emekli Olacaklar

SGK değişimi ile beraber kendi şirketinde sigortalı olmak ortadan kaldırıldı. Bunun için çalıştığı şirkete ortak olanlar için emeklilik ve prim hesabı değiştirildi.

06.09.2017-17:35 - (Son Güncelleme: 06.09.2017-17:25)

Türkiye'de 2008 Ekim'inde gerçekleşen değişim ile tüm sosyal güvenlik kurumları bir araya getirildi. Böylece Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında SGK, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı toplanmış oldu. Fakat öncesinden sigortalılar olduğu için bu kurumların emeklilik ve maaş şartları hala ayrı olarak hesaplanmakta. Ekim 2008 öncesi ve sonrası da farklı uygulamalar olarak mevzuatta karşımıza çıkıyor.

ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN

Bu statüler ilk başta çalışan kesim için hayatında çok fazla bir revizyona yol açmasa da ileride emeklilik zamanı geldiğinde önem kazanmakta. Çünkü SSK ile Bağ-Kur arasında emeklilik hesaplamalarında önemli farklar bulunmakta. Ayrıca eğer 1 Ekim 2008 sonrası çalıştığı limited şirkete ortak olan birisi Bağ-Kur primi yatırmazsa bu kez SSK primlerinin de silinmesi söz konusu olabilmekte. O nedenden ötürü bu durumdaki sigortalıların en yakın SGK'ya giderek durumlarını kontrol ettirmelerinde fayda var.

HER İKİ SİGORTAYA DA TABİ OLMA İMKANI

Bağ-Kur çerçevesinde şirket ortağı olankişi bir başka şirkette 4A (SSK) sigortalı olarak çalışabilmekte. Bu durumda bu sigortalı SSK statüsünde emeklilik hakkı kazanabilmekte. 1 Mart 2011'de gerçekleştirilen düzenlemeyle her iki sigortaya da tabii olunabileceği hükmü getirilmişti.

Bağ- Kur'lu olarak prim ödeyen kişi son 3.5 senede başka bir şirkette 4A'lı olarak çalışma gösterirse SSK'lı olarak emekli olabilmekte. Bu durumda daha erken emekli olabiliyor. Her iki sigortaya da prim yatıran böylece alacağı emekli maaşını da artırmış olmakta.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal