İstifa Edene 2031 Lira Maaş Desteği - İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? İşsizlik Maaşına Nasıl Başvurulur?

Kendi isteği dışında ya da bazı koşullarda istifayla işten çıkanlara devlet 10 aya kadar maaş ödemesi yapıyor. İşsizin eline geçen toplam ödeme 20 bin lirayı aşabiliyor. Peki hangi durumda, kim, ne kadar maaş alabiliyor?

03.07.2019-09:48 - (Son Güncelleme: 03.07.2019-10:51)

Sigortalı olarak çalışanlar kendi istek ve kusurları haricinde işten ayrıldıklarında işsizlik maaşı alabiliyorlar. Maaş için işsiz kalmadan önceki 120 gün sigorta priminin yatırılmış olması ve hizmet akdinin bulunması gerekiyor.

Bunun yanı sıra, işsiz kalmadan önceki çalışma süresinde 3 yıl içinde toplamda en az 600 gün sigorta primi ödenmiş olası gerekiyor. En az 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay, 1080 gün prim ödeyene 10 ay işsizlik maaşı ödeniyor. İşsizlik maaşı için işten çıkış belgesi verilmesinin ardından ‘30 gün içinde’ İşkur’a başvurmak gerekiyor. Başvurular ‘iskur.gov.tr’ üzerinden yapılabiliyor.

EN FAZLA 2031 LİRA ÖDENİYOR 

İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde de sigorta primleri göz önüne alınıyor. Maaş hesaplanırken son dört aylık brüt maaşa bakılıyor. Maaş aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini (2031 lirayı) geçemiyor.

Son 4 ay asgari ücretle çalışana 1016 lira işsizlik maaşı ödenirken brüt ücreti 6000 lira olan 2031 lira alır. Prime esas kazancı 3500 lira olanlara ödenecek işsizlik maaşı ise 1389 lira. İşsizlik maaşına nafaka borçları haricinde haciz konamıyor.

İşsizlik maaşı her ayın 5’inde yatırılıyor. İşsizlik maaşı için İşkur'a başvurulması gerekiyor. Başvuru işyerinden alınan çıkış bilgisiyle veya sözlü beyanın ardından SGK sisteminden sorgulamayla yapılabiliyor.

SUNULAN HİZMETLER  

İşsiz kalanın sağlık hizmeti devlet tarafından karşılanıyor. Bundan eş ve çocuklar da faydalanabiliyor. İşsize yeni bir iş bulma noktasında ve meslek edinme konusunda destek olunuyor.

 

EMEKLİLİĞİ GELEN ALABİLİYOR MU ?  

Emeklilik sebebiyle yani 15 yıl 3600 gün koşulu ya da 25 yıl 4500 gün şartıyla işten ayrılanlar işsizlik maaşı alamıyor. Askere gidenlere de işsizlik maaşından yararlanabilyor.

Bu ödeme askerlik süresinde değil, önce ya da sonra yapılıyor. Askerden önce işsizlik maaşına başvurulmuşsa askere gidince maaş kesiliyor kalanı askerlik dönüşü yatırılıyor. Eğer hemen askere gitmişse askerlik dönüşü İşkur’a başvurarak çalışana kadar işsizlik maaşı alabiliyor.

NE ZAMAN KESİLİYOR?  

İşkur’un teklif ettiği bir işi, haklı bir mazereti olmadan reddedenlerin işsizlik maaşı kesiliyor. İşsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı belirlenenlerin maaşı kesiliyor. İşsizlik maaşı alırken emekli maaşı almaya başlayanların da maaşı kesiliyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal