İşten Çıkış

İşten çıkış işverenin ya da işçinin talebi ile gerçekleşmektedir. Fakat işçi işten çıkmaya karar verdiği anda işten çıkamaz veya işveren işçiyi işten çıkarmaya karar verdiği anda işçiyi işten çıkaramaz.

24.03.2020-13:14 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-13:13) İşten Çıkış

İşten çıkışın sağlanabilmesi İş Kanununda belirtilen ihbar sürelerinin doldurulması zorunludur. Aksi halde sürelere uymayan taraf karşı tarafa ihbar tazminatı ödemekle yükümlü olur. İşten çıkış işveren ve işçi arasında gerçekleşen karşılıklı yaptırımları olan bir süreçtir.

İşten Çıkış Süreci Nasıl Gerçekleşir?

Öncelikle işten çıkmak isteyen taraf işçi ise bunu işverene bildirdikten sonra işçinin sahip olduğu kıdeme göre belirlenen ihbar süresi boyunca çalışması gerekmektedir. Bu süreyi çalışmak istemezse bu sürenin parasını (ihbar tazminatını) işverene ödemek zorundadır. Eğer işveren işçiyi işten çıkarmaya karar verirse ihbar süresini çalışmadan gitmesini isterse işveren işçiye ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır.

İşten Çıkışta Ne Kadar Daha Çalışmak Gerekir?

İşçinin kıdemine göre belirlenen bu süre 2, 4, 6 ve 8 hafta olmaktadır. Kıdeminde 6 ay dolmamış işçiler 2 hafta, 6 ay ve 1,5 yıl arasında olan işçiler 4 hafta, 1,5 yıl ve 3 yıl arası olan işçiler 6 hafta ve 3 yıldan fazla kıdemi olan işçiler 8 hafta çalışmak zorundadır. Bu süreler hem işçiyi hem de işvereni mağdur etmemek adına İş Kanunu kapsamında konulmuştur.

İhbar Süresi Boyunca Neden Çalışılmalıdır?

İhbar süresi boyunca çalışmak hem işçiye hem de işverene fayda sağlamaktadır. İşçinin bu süre boyunca her gün iş arama izni olmaktadır ve kendisi için yeni iş bakabilir. İşveren ise kendine yeni bir işçi bulana kadar eski işçisinin çalışmasına izin verir. Fakat öyle bir isteği olmayan işverenler direk ihbar tazminatını işçiye ödeyerek işten çıkartabilir. Çalışmak istemeyen işçilerde ihbar tazminatını işverene ödemelidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal