İşten Çıkarılma

Her çalışanın başına gelecek olaylardan bir tanesi olan kovulma, işten çıkarılma ile karşı karşıya kalan çalışan haklarını bilerek hareket ettiğinde bu süreçten kazanç kaybı olmadan çıkabilmektedir.

03.04.2020-16:31 - (Son Güncelleme: 03.04.2020-16:31) İşten Çıkarılma

Tazminat ile başlayan işsizlik maaşı ile devam eden süreçte yasal hakları ve yasanın getirdiklerini bilmek fazlasıyla kolaylık sağlayacaktır. Gereken hesaplama detaylarına sahip olmak da yine rakamlar hakkında yanıltılmanıza engel olacaktır.

İşten Çıkarılma Konusunda Bilinmesi Gerekenler

İşten çıkarılan işçinin haklarından eksiksiz olarak yararlanabilmesi adına öncelikle bir sözleşmeye sahip olması gerekir. Süreli sözleşme olması halinde ise sözleşme süresi bitmeden işverenin kendisini çıkarıp çıkarmadığını kontrol etmesi de önemlidir. Ayıca işten kovulma haliniz nedenleri ile birlikte size yasal süre içerisinde yazılı olarak bildirilmelidir. Aksi hallerde yasa gereği sözleşme sürenizin dolması tazminat hakkınıza kadar pek çok hakkınızı etkileyecektir. İşten hangi sebeple çıkarıldığınız sağlık haklarınızdan yararlanmanızı etki etmeyecektir. 90 gün boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilirsiniz.

İşten Çıkarılan İşçinin Alacakları

İşten çıkarılan bir işçi ihbar tazminatı, kıdem tazminatı, kullanmadığı izinleri, almadığı maaşları, fazla mesaileri ve işsizlik ödeneği alabilir. Bunların alınabilmesi için işçinin işverenden davacı olması gerekir. İhbar tazminatı yasaya göre 6 aydan fazla çalışan için 4 hafta, işi 1,5 yıldan fazla ise 6 hafta olarak tespit edilmiştir. Kıdem tazminatı için ise her yıla 30 gün şeklinde bir hesaplama yapılır. Maaşınızın bu ücretle eş değer olmaması durumunda ise maaşınızın tutarı kadar kıdem tazminatı hakkınız oluşacaktır.

İşten Çıkarılan İşçinin İşsizlik Maaşı Hakkı

Herhangi bir sebep olmadan işten çıkarılan işçi geriye dönük 3 yıl içinde 600 gün prim ödemesi yapılması durumunda işsizlik maaşı almaya hak kazanır. Maaşın tutarı İşkur tarafından hesaplanmaktadır. Hesaplama son 4 ay yatırılan maaşınızın brüt tutarı üzerinden %40 olarak yapılmaktadır. Ne kadar süre ile alacağınız ise geçmişe dönük prim yatırma halinize bağlı olarak değişmektedir. Detaylı şekilde öğrenebilmek için en yakın İşkur'a başvurmak haklarınızı öğrenebilmek adına daha doğru bir hareket olacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal