İşleri Kötüleşen Şirketlere Maaş Desteği Verilecek!

Hükumetten işleri kötüleşen şirketlere destek geliyor. Yeni düzenleme ile haftalık çalışma süresi azalan yada tamamen durma noktasına gelen iş yerlerine çalışan maaşları için destek verilecek.

10.11.2018-09:55 - (Son Güncelleme: 10.11.2018-12:12)

Hükümet, dövizdeki dalgalanmalar sebebi ile işleri durma aşamasına gelen iş yerlerini rahatlatmak için 'Kısa Çalışma Ödeneği' formülünü devreye soktu. Bu husustaki düzenleme dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu şekilde, üretimini azaltan veya geçici olarak durduran şirketlerin işçi atmaması ve işçilerin çalışmadığı sürelerde paralarının bir kısmının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması tesis edilecek.

'ZORLAYICI SEBEP'

Yönetmelikle alakalı bilgi aktaran Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Mevcut yönetmelik genel ekonomik kriz tanımı sebebi ile işlerlik kazanamıyordu. Yeni yönetmelikte 'zorlayıcı neden' tanımı gerçekleştirildi. Buna göre; işverenin kendisinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen ve 'dışsal etkilerden doğan dönemsel haller' yönetmeliğe dahil edildi" diye konuştu.

ERİŞİM KOLAYLAŞTI

Bu düzenlemeyle sıkıntıya giren şirketlerin bu olanaktan daha rahat yararlanacağını ifade eden Nurettin Özdebir, şöyle dedi: "Düzenleme işçilerimizi işten atmadan problemlerimizi aşmak için önemli bir fonksiyon alacak. Zaten işçilerimiz işsiz kalsaydı 10 ay süreyle maaşlarını İşsizlik Fonu'ndan alacaktı. Düzenlemeyle fon da daha az ödeme gerçekleştirmiş olacak."

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?

Kısa çalışma ödeneği, haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir kadar (15 saat) düşüren yada eylemlerini en az dört hafta durduran iş yerlerinde geçerli olacak. İşlerini düşüren veya durduran şirketlerin personellerine 3 ayı geçmemek şartıyla gelir desteği sağlanacak. İşçinin de ödenekten faydalanabilmesi için işverenin İŞKUR'a başvurması lazım. Ödeme İŞKUR aracılığıyla gerçekleştirilecek. Kısa Çalışma Ödeneği, şirketlerin istihdamlarını korumalarına olanak verirken, artan isteğe de hazırlıklı olmasını sağlıyor.

TAVANI 3021 LİRA

Bu durumdaki işçilere verilecek maaşlar belli bir şarta göre verilecek. İşçi 5 bin lira alıyorsa ödeme aynı oranda yapılmayacak. Tutar prime esas kazancın (brüt maaş) 12 aylık ortalamasının yüzde 60'ı ile kısıtlı. Asgari ücretlide Damga Vergisi hariç ödeme 1208 lira olacak. Tavanı ise asgari ücretin brüt ücretinin yüzde 150'si yani 3021 lira dek olabilecek.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal