İşe İade Davası Açmak İçin Dikkat Edilmesi Gereken Şartlar

İşten çıkarılan işçinin işe iade davası açmak önemli bir takım kurallara dikkat etmesi gerekiyor. İşçilerin işten çıkarılma tarihine göre değil, iş sözleşmesinin fesih tarihine göre mahkemeye başvuruda bulunmak lazım.

13.02.2019-12:11 - (Son Güncelleme: 13.02.2019-16:26) İşe İade Davası Açmak İçin Dikkat Edilmesi Gereken Şartlar

İş Hukukunda uzman Avukat Ezgi Esnik Günay işe iade davaları ile ilgili önemli bilgileri açıkladı.

İşveren tarafından işten çıkartılan işçiye şartları varsa ihbar ve kıdem tazminatı ödeneceği biliniyor. Bununla birlikte, işten haksız nedenler yüzünden çıkartıldığını düşünen personelin işe iade davası açma hakkı da mevcut. İşe iade davası açmanın bir takım şartlarına dikkat etmek gerekiyor.

İŞE İADE DAVASI AÇMANIN ŞARTLARI

İşe iade davası açılabilmesi için personelin iş güvencesi şartlarından faydalanıyor olması lazım. Personelin iş sözleşmesinin işveren tarafından keyfi sebeplerle sonlandırılmasının önüne geçilmesi için iş kanunu ile işçinin iş sözleşmesinin haksız ve usulsüz feshine bir takım yaptırımlar getirilmiştir. Personelin bu yaptırımlardan faydalanabilmesi için ise iş yerinde en az 6 aylık kıdemi olması ve çalıştığı iş yerinde en az 30 personelin çalışması lazım. Bu şartları bulunduran işçinin iş akdi iş güvencesi kaydı ile İş Kanunu gereğince korunmaktadır. Yani haksız ve usulsüz olarak işine son verilen personel, işverene karşı işe iade davası açabilir.

ZAMANI SAKIN KAÇIRMAYIN

İşe iade davası açmak ise kanunen süreye bağlanmıştır. İşine son verilen personel iş sözleşmesinin feshinden sonra bir ay içinde işe iade isteği ile, İş mahkemeleri kanunu hükümleri gereğince arabulucuya başvurmak gerekmektedir.

Arabuluculuk çalışmaları neticesinde anlaşma sağlanamaması durumunda, son tutanağın hazırlandığı tarihten itibaren de iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. Kanunen belirlenen bu süreler geçirilir ise açılan dava kabul edilmeyecektir. 

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal