İşçi Ücretlerine Zam Kapıda!

MESS ile Türk Metal arasında günlerdir süren görüşmelerden güzel haber çıktı.

30.01.2018-22:43 - (Son Güncelleme: 30.01.2018-22:38) İşçi Ücretlerine Zam Kapıda!

Geçtiğimiz günlerde alınan grev kararının Bakanlar Kurulu Kararı ile 60 gün ertelenmesinin ardından dün akşam başlayan ve 12 saat süren görüşmeden sonuç çıktı. Türk Metal'in yaptığı açıklamaya göre yüzde 24,60 oranında zam ile anlaşma sağlandı.

etal sektöründe 130 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme süreci sona erdi. Türk Metal Sendikası Perul Kavlak, MESS ile dün akşam gerçekleştirilen toplantıdan sonuç alındığını duyurdu.

Bir TV kanalında konuşan Kavlak, toplu sözleşme anlaşmasının 2 yılı kapsadığını bildirdi.

YÜZDE 24,60 ZAM

Kavlak anlaşma sonrası yapılan zamların işçiye getirisinin yüzde 24,60 olduğunu açıkladı.

YÜZDE 38 ZAM İSTENİYORDU

Toplu sözleşme sürecinin başında işveren tarafı yüzde 3 zam önerirken, işçi tarafı yüzde 38 zam talep ediyordu.

Kavlak, sözleşme sonuçlarının her vardiyada işçilere ayrıntılarıyla açıklanacağını ifade etti.

Öte yandan taşeron işçilere yeni haklar verilecek.

Ortalama bir milyon taşeron işçinin kadroya alım süreci devam ediyor. İncelemelerin sonrasında sınav aşamasına geçilecek ve 2 Nisan'da işlemler sonlanacak. Bu arada yasadan yararlanamayan bölümler hakkında da çalışmalar yapılıyor. Taşeron kadro başvuruları esnasında meydana gelen durum ise yeni bir müjdeyi beraberinde getirdi. Kararnamede 4 Aralık 2017 tarihi itibari ile çalışan işçilerin kadroya alınacağı söyleniyordu.

Yani 5 Aralık'ta işe girenler bu haktan faydalanamadı. 4 Aralık'ta raporlu, izinli ya da doğum izninde olan taşeron işçilere de kadro hakkı verildi. İşte yeni durum bu noktada meydana geldi. Taşeron şirketler bazı kurumlarda izinde olan ya da kısa süreli raporlu olan işçilerin yerine yeni personel işe aldı. Joker ya da yedek personel olarak bilinen bu işçiler de düzenlemede ifade edildiği gibi 4 Aralık 2017'de kamu kurumunda çalışıyordu. Kurumlar bu işçilerin başvurularının alınıp alınmayacağı konusunda tereddüd yaşayınca Çalışma ve Maliye Bakanlığı ile Kamu İhale Kurumu'na müracaat ederek görüş istedi.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal