İran ve AB Ülkeleri Takas Usulüyle Yaptırımları Delecek

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, İran ile ticaret için kurulan özel ticaret mekanizması Instex’in önümüzdeki günlerde ilk işlemi tamamlamasını beklediğini söyledi.

06.07.2019-10:54 - (Son Güncelleme: 06.07.2019-10:49)

Fransa, İngiltere ve Almanya tarafından kurulan Instex, Avrupa tarafında ithalatçı ve ihracatçı arasındaki dengeyi kurarak doğrudan finansal transferlerden kaçınmayı amaçlayan bir ticaret mekanizması olarak değerlendiriliyor.

 

Le Maire Polonya’daki bir toplantıda gazetecilere yaptığı açıklamada, “Instex’in birkaç gün içinde yürürlüğe girmesini istiyoruz ve birkaç gün içinde işlem yapabilmeyi umuyorum. İlk işlemin birkaç gün içinde tamamlanmasını umuyorum” diye konuştu.

Le Maire, “İlk işlem sınırlı olacak, ancak bu bir başlangıç noktası ve Instex’in verimli bir araç olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Instex ilk aşamada ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen yıl İran’ın nükleer anlaşmadan ayrılma kararıyla başlattığı yaptırımlardan etkinlenmemeyi amaçlayarak kurulmuştu.

Avrupalı diplomatlar bu mekanizma ile Tahran’ın nükleer anlaşmayı ayakta tutması için gereken büyük çaplı ticaretin mümkün olmadığını söylüyor.

Son olarak, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarının, Avrupalı ülkelerin 2015 yılındaki nükleer anlaşmayı ayakta tutma çabalarına karşın anlaşmada belirlenen sınırı aştığı dile getirilmişti.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal