İlk, O Meslek Dönüşüyor!

Geleceğin dünyasında, pek çok meslek yok olurken, bazı yeni meslekler de doğacak. Peki ilk hangi meslek dönüşecek? Yanıtı haberimizde!

12.10.2020-13:26 - (Son Güncelleme: 12.10.2020-13:18) İlk, O Meslek Dönüşüyor!

Haber365-Ekonomi Servisi

Otomobil tamirciliği, orta vadede hükmünü yitiren ilk meslek olacak.

Benzinli ya da dizel motorlar 20 binin üzerinde parçadan oluşurken, elektrikli motor sadece 20 parçadan oluşuyor.

Dahası, elektrikli araçlar ömür boyu garantili satılıyor.

Peki, elektrikli araçlar bozulmuyor mu?

Evet, ama tamirciye değil, bir tür oto yıkama ünitesi benzeri bir istasyona gidiyorsunuz.

Siz daha kahvenizi içmeden, en detaylı motor tamirini, robotlardan oluşan istasyonda, maksimum 10 dakikada onaracaklar. Ve bu nedenle, bu işi yapan tamircilerin büyük bir bölümü işsiz kalacak.

Akaryakıt istasyonları ise yerlerini şarj istasyonlarına bırakıyor.

Gelişmiş dünya ülkelerinde çok sayıda şarj ünitesi devreye alınırken, Türkiye’de, başta Vestel olmak üzere, özel sektör, hızlı bir biçimde, şarj istasyonları dünyasında yerini aldı ve üretime geçti.

Büyük otomobil üreticileri, günümüzde sadece elektrikli araçlara odaklandı. Bu alandaki değişim, mevcut otomotiv endüstrisi çalışanlarını işsiz bırakırken, onlardan çok daha az sayıdaki elektrik mühendisine iş kapısı olacak.

PETROL ZENGİNİ ÜLKELER SIKINTIYA GİRECEK!

Petrole olan gereksinim sembolik hale gelecek ve en büyük geliri petrol olan, başta Ortadoğu ülkeleri ciddi sıkıntıya düşecek.

ENDÜSTRİ 4.0 VE KARANLIK FABRİKALAR!

Pandemi ile birlikte teknolojinin hayatımıza girişi hızlanırken, karanlık fabrikalar dönemine girildi.

Endüstri 4.0 ile insansız ortamda, robotların üretim bandında çalıştığı yapı üretimin her alanına yayılacak.

3D printer marifeti ile organ üretiminden, sanayinin her alanındaki ürünün üretim maliyeti trajik oranda düşerken, fiyatı da çok daha düşük hale gelecek.

YAZILIM ÇAĞINA GİRİLDİ!

Aslında, herhangi bir otomobili olmayan UBER, dünyanın en büyük taksi şirketidir. Ve aslında sadece, yazılımdır.

Henüz sektörde pek fark edilmese de, bu alandaki hızlı dönüşüm, kaçınılmaz olarak geliyor!

KLASİK OTEL DÖNEMİ BİTTİ

Tokyo’da geçtiğimiz yıllarda gördüğümüz robotlu oteller, çalışanları işinden ederken, Airbnb ise otelleri bitirecek!

Otel ve pansiyonlara yüksek rakamlar ödemek istemeyenler, yine bir yazılım olan, airbnb ile evinin bir odasını kiraya veren, istediği bir lokasyonu tercih edebilecek.

YAPAY ZEKA, BEYAZ YAKALILARI DA BİTİRECEK!

Uzmanlık gerektiren her alanda, dümene yapay zekâ geçecek.

5G marifeti ile kablosuz dünyanın bir ucundan, kobot (kolay robot) marifeti ile binde sıfır cerrahi operasyonlar mümkün olacak.

En iyi cerrahın yüzde 3 hata yaptığı alanda, sıfır hata ve daha az bir ücrete, garantili operasyonlar, tıp doktorluğunun yerini çok hızlı dolduracak.

Yine, 2 senede içtihat (emsal karar) bulamayan bir hukukçunun yerini, dünya çapındaki tüm emsal kararları, saniyenin 25’te birinde bulan, üstüne de yargıya varan, yapay zekâ alacak.

Hatta, an itibariyle, IBM'in Watson'ı %90 doğrulukla, sadece 1 saniyede yasal öneri veren bir uygulamayı, üstelik de daha ucuza hizmete aldı. ABD’de genç avukatlarda işsizlik başladı bile.

Bir başka ifade ile hukuk fakültesinde okumak istiyorsanız, durun ve bir daha düşünün.

KANSERİ, KALP KRİZİNİ 2 YIL ÖNCE BİLDİRECEK!

Yine, aynı marka, normalden dört kat doğrulukta tıbbi tanıyı koyarken, kanser ve kalp krizini 2 yıl önceden bildiriyor.

PSİKOLOGLUK TARİHE KARIŞACAK!

Facebook, insan yüzlerini, insandan çok daha hızlı ve iyi tanıyan yazılım geliştirdi. Kameralar marifeti ile, psikolojik durumunuzu tahlil edip, giyilebilir teknolojilere iletimle tedaviye geçebilecek.

Yani, psikoloji, psikiyatri alanında eğitim almayı da düşünmeyin.

OTONOM ÇAĞI GELİYOR!

İki yıl önce, yollarda ilk örneklerini gördüğümüz otonom araçlarla birlikte, 5 yıllık orta vadede, otomotiv sanayi çağ atlayacak.

Otonom sürüş avantajı ile yol boyunca, üretken olabilirken, sadece sürüş mesafesini ödeyecek, aracınızı telefonunuz ile çağıracaksınız.

Bu durum, otoparkların, şehir dışına taşınmasına ve çok katlı yapılara evrilmesine neden olacak.

Ehliyete olan ihtiyaç kalmayacağından, sürücü eğitimi de verilmeyecek.

Hatta otomotiv sahibi olmak da cazibesini kaybedecek, -sürüş mesafesiyle sınırlı ekonomik ödemeyle- günümüzün çocukları araç almayacak.

Böylece, otomotiv ihtiyacı da yüzde 95 oranında azalacağından, eski park yerleri yeşil alan, otobanlar ise çok katlı ve daha az zemini kaplayacak.

Trafik kazası ve bağlı can kayıpları bitecek. Bu durum tıp alanındaki, acil sistemi ve ihtiyaca bağlı uzmanlıkları da, ar-ge odaklı kılacak.

OTOMOTİV FİRMALARI BATACAK!

Tesla, Google gibi teknoloji firmalarının otonom araçlara odaklanması ile, klasik otomobil devleri, zincirleme olarak iflas edecekler.

SİGORTA ŞİRKETLERİ SIKINTIYA DÜŞECEK!

Otomotivde, maddi hasarlı ya da can kayıplı kazaların sıfırlanması, sigorta şirketlerini de sıkıntıya sokacak. Artık bu branşlarda kloz üretmeyecek, çok daha dar alanlara odaklanacaklar. Sigortacılık, küçülecek.

LÜKS EMLAK AZALACAK!

Otonom araçlar içerisinde insanlar çalışabileceği için, lüks kuleler yerine fiyatı çok daha uygun mahalleleri tercih edecekler. Bu durum emlak sektörünün tüm gelecek planlarını değiştirecek.

Elektrikli araçların desteği ile hava temizlenecek. Yine üretim tesisleri ve fabrikalarda da benzer değişimle, havayı kirleten tesis ve otomotivler de tarihe karışacak.

Çoğu elektrikten üretilen elektirik fiyatı çok ucuz olurken, pek çok ev kendi elektriğini üretip, fazlasını satacak.

DOKTORUNUZ CEP TELEFONUNUZ!

Retina taramanız ile check-up’ınızı akıllı telefonunuz yapacak. Yine, kalp ritminizden, ciğerlerinize, laboratuvar tahliline kadar her türlü tanıyı telefonunuz yapacak.

GÜNÜMÜZDE, TELEFONLAR TIBBA EL ATTI!

Günümüzde bile 54 biyobelirteç analizi ile, neredeyse tüm hastalık tanısı getirebilen cep telefonu uygulamaları bulunuyor.

 ESNAFLIK BİTECEK!

Alışveriş, maliyet avantajı ile yüzde 100 oranında online yapılacağından, esnaflık bitecek.

DRONELER KURYELİĞİ BİTİRECEK!

Yine maliyet ve hız avantajı ile droneler, kuryelik mesleğini bitirecekler. Yemek siparişiniz, çok daha hızlı, size balkonda otururken teslim edilebilecek!

Vatandaşların tek bir kodla, her türlü kimlik, ehliyet, pasaport, kredi kartı, sağlık hizmeti ve tüm biyografisi, kameralar tarafından anlık görünecek. Suç oranı da düşecek.

Worldmeter verilerine göre obez ve aşırı kilolu, 2,5 milyar insana karşı, 850 milyon aç var. Adil bir paylaşımla hiç kimse aç kalmayabilir ancak, insanlar bunu istemiyor.

Yoksullar adil paylaşım yerine, zenginliği tercih ettiği için, kapitalizm bitmeyecek, dönüşecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal