Yargıtay’dan İhbar Tazminatı Açıklaması! İhbar Tazminatı Hangi Durumlarda Alınır

Yargıtay yayınladığı son kararda, ihbar tazminatının hangi durumlarda alınacağını belirtti. Bu açıklamadan sonra, son ücret hesaplamaları önem kazandı.

02.04.2020-23:07 - (Son Güncelleme: 05.11.2021-13:46)

Yargıtay’dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber geldi. Yargıtay yayınladığı yeni kararda, ihbar tazminatı konusunda her bir çalışma süresinin ayrı ayrı değerlendirileceğini belirtti. Yargıtay yayınladığı kararda şu sözlere yer verdi; "İhbar tazminatına hak kazanıldığının tespiti halinde söz konusu döneme ilişkin hizmet süresi ve o dönemin son ücreti üzerinden hesaplamaya gidilmelidir"

HEM İŞVEREN HEM İŞÇİNİN HAKLARI KORUNACAK

İş Kanunu'nda sayılan ağır ihlal durumları hariç, işten ayrılan kişi, işten ayrılacağını işverene bildirmek zorundadır. İşveren, çalışanının işten çıkacağını bilmek zorunda  ve ona göre hamleler yapmalıdır.

İhbar Tazminatının Yükümlülükleri Nedir?

İşveren, işten çıkarmak durumunda olduğu bir çalışanını öncesinde kendisine bildirmek zorundadır. Önceden bildirim yapılamamış ise iş yeri çalışana ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür. Fakat her zaman aynı kural geçerli olmayabilir. İşçi de aynı şekilde birden işten çıkamaz. İşe giriş tarihi itibari ile belirlenen sınırlar çerçevesinde sunulan gün sayısınca önceden haber vermek zorundadır, aksi durumda çalışanda işveren ihbar tazminatı öder. Bazı ender durumlarda işveren kıdem tazminatı ödemek zorunda kalmaz. Bu kural ancak işçinin deneme süresi olan iki aylık bir süreyi kapsar. Sözleşmede işveren bu süreyi dört aya da çıkarmış ise deneme süresi dört ay olarak uzar. Bu süre içinde çalışanından memnun olmayan işveren deneme süresince bildirim yapmadan da işten çıkarım uygulayabilmekte.

İŞVEREN VE İŞÇİ ARASINDAKİ BİLDİRİM OLAYI

Çalışmış olduğunuz süre zarfı sizin ihbar tazminatı için bildirim gün sayınızı belirler. Eğer iş yerinde altı ay gibi bir süre ya da daha az çalışmış iseniz iki hafta önceden, altı ay ve bir buçuk yıl aralığında ise dört hafta öncesinden, bir buçuk ila üç yıl arasında çalışılmış ise altı hafta öncesinden, eğer üç yıl ve daha fazlası var ise sekiz hafta önceden sizi işten çıkaracağını bildirmek zorundadır. İşe girerken imzalamış olduğunuz sözleşmelerde farklı bir tarih söz konusu değilse belirtilen rutin süre aralıkları geçerlidir.

İHBAR TAZMİNATI NELERİ KAPSAR?

Belirtilen süre sınırlarına uymayan işveren, bildirmediği süre zaman aralığında size ihbar tazminatı öder. Ödenen bu tutar dışında kalan çoğu zamanda göz ardı edilen bildirimler de mevcut. Çalışırken size sunulmuş olan ek hizmetlerde nakitte çevrilip kıdem tazminatı olarak verilmesi gereklidir. Bunların içerisinde servis hizmeti, yemek kartları ya da öğle yemekleri, üretim alanında iseniz kıyafet destekleri gibi ekstra yardımları da kapsar. Sözleşmeyi iptal eden hangi taraf ise o ödemekle yükümlüdür. Çalışan da işverene ihbar tazminatında bulunabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal